Elmondjuk, mi szól a joghurt ellen és mellett a diéta alatt?


Sokan remélnek fogyást zsírégető hatású ételektől. Valójában azonban a korábbi, elhízást okozó táplálkozási szokásokat megtartva nem lehet semmilyen csodaszerrel eredményeket elérni. A zsírvesztés előfeltétele a kalóriadeficit, azaz, hogy kevesebb energiát vigyél be, mint amennyit a tested a létfenntartáshoz - légzés, gondolkodás - és a mozgáshoz felhasznál.

A kalóriák csökkentése azonban az étrend átalakítása nélkül könnyen éhezéssel jár, éppen ezért a táplálkozás nagyobb részében a kalóriában szegény, de laktató - fehérje- és rostdús - ételekre kell fókuszálni. Hol van ebben a joghurt helye?

A joghurtot a közvélekedés kimondottan könnyű, diétás ételként kezeli, még olyan fogyókúrás étrend is létezik, mely minden étkezéshez joghurtot ír elő. Ez nagyon nagy részben a tejtermékek gyártói által szervezett marketingkampányoknak köszönhető, melyek keretében gyakran lehet hallani, hogyan segít az egészség és a karcsúság megőrzésében. Az éremnek azonban két oldala van, azaz a joghurt fogyasztásához is tartoznak ellene és mellette szóló érvek.

A joghurt fogyasztását a következő indokokkal javasolják fogyáshoz.

👉 Kalciumot és vitaminokat biztosít.
👉 Magas a fehérjetartalma: 100 gramm joghurt körülbelül 10 gramm állati fehérjét tartalmaz, ami magas biológiai értékű, és jól beépül az izmokba.
👉 Erjesztett, fermentált ételként olyan baktériumtörzseket tartalmaz, melyek pozitívan hatnak a bélflórára.
👉 Kevés, 60 kalória van csak 100 grammban.
👉 Lehet zsírszegény termékeket vásárolni.

Ezek után meglepő lehet, hogy valaki nem ajánlja a joghurtot a fogyókúrához. Érdemes azonban előtte az ellenérveket is megismerni.

Ha egy táplálkozás-szakértő, dietetikus vagy orvos nem ajánlja a joghurtot, akkor általában a következő érvekre hivatkozik.

👉 A joghurt tejből készült, így tartalmaz az állatok kezelésére használt gyógyszerekből maradványokat, marhanövekedési és más hormonokat. Egy számos kutatást összegző, iráni tanulmány szerint ez az emberi hormonháztartásba is bezavarhat, hízást, aknét okozva az arra érzékenyeknél.
👉 Tejcukrot tartalmaz, ami egy gyors felszívódású szénhidrát, így növeli az étvágyat. A tejcukor, azaz laktóz az arra érzékenyeknél hasmenést, hasfájást és sok más panaszt okozhat. A laktózmentes termékek nem jelentenek jó megoldást, ezekben ugyanis szintén jelen van a laktóz. A különbség csak annyi, hogy laktázt adnak a tejhez. Ez az enzim hiányzik a laktózérzékenyek szervezetéből, így nem tudják lebontani a tejcukrot. A mentes termékekben azonban már lebontott formában van jelen a laktóz, ezért édesebb az ízük. Fogyókúrához ez még kevésbé ajánlott, hiszen így még gyorsabban szívódik fel az előemésztett cukor.
👉 A benne található tejfehérjére szintén sokan allergiások.
👉 A joghurt állati zsírokat tartalmaz, melyek fogyasztása kevésbé javasolt. A zsírszegény termékeket legtöbbször cukrozzák a hasonló ízélmény elérése érdekében, ami éhségnövelően hat. Ezzel szemben a hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékek sokszor zsírosabbak. A gyümölcsjoghurtokat szintén bőségesen cukrozzák.
👉 Sok termék ennél jóval több, akár 150 kalóriát tartalmaz a hozzáadott cukor, csokoládé és egyéb összetevők miatt.
👉 A kalcium rosszul épül be az emberi szervezetbe a tejtermékekből, olyannyira, hogy egy 72 ezer nőt 12 éven át vizsgáló tanulmány a magasabb tejtermékfogyasztás és a kalciumhiány, csontritkulás összefüggését mutatta ki. Az ásványi anyag fő forrásaiként a legjobb választást az oxalátokban szegény, kalciumdús növények jelentik, mint a zöld leveles zöldségek, a kel, a brokkoli vagy a bok choy, de a mandula, a narancs és a bab is jó választás. Emellett a tejmentes magitalok nagy részét is dúsítják kalciummal.
👉 Ugyanennyi vagy akár több fehérje számos más állati és növényi eredetű forrásból is bevihető. Elég csak a csirkehúsra, babra, magvakra, csicseriborsóra gondolni.

A joghurt és más tejtermékek fogyasztásának kérdése nem eldöntött. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy akár kettő szakember is eltérően vélekedik. A joghurt fogyasztását megtartva is lehetséges kalóriadeficitet létrehozni a táplálkozásban, így a fogyókúra alatt sem tilos enni. Érdemes azonban ilyenkor odafigyelni, hogy cukrozatlan - még gyümölcsöktől is mentes -, lehetőleg zsírszegény terméket válassz. A natúr és az ízesítetlen görög joghurtok általában a legjobb opciók, míg, ha helyettesíteni szeretnéd, akkor szójából készül hasonló termék. Más étrendi változtatások nélkül azonban fogyást várni ezektől is felesleges.