Ezeknek a gyógynövényeknek a segítségével megszabadulhatsz a pluszkilóktól, hiszen gyorsítják az anyagcserét, így serkentik a fogyást.
 
A természet számos problémára nyújthat biztonságos megoldást a gyógynövények által. Különösen a téli hónapokban fontos, hogy a megfázástól a gyomorbántalmakig mindenre alkalmazhatók. Ugyanakkor egyes gyógynövények a fogyókúrádban is segíthetnek. Ha szeretnél még többet tudni a gyógynövények szervezetre gyakorolt hatásáról, ide kattintva olvashatsz róluk bővebben!

Megszabadulni a súlyfeleslegtől egyáltalán nem könnyű, ám a sporton és az egészséges táplálkozáson túl nagy segítséget nyújthatnak a különböző anyagcsere-gyorsító gyógynövények is. Ebben a cikkben nyolc olyan természetes alapanyagot mutatunk be, amelyekkel hatásosabb lehet a fogyókúrád.

A fahéj rostban, kalciumban, mangánban, vasban gazdag és pozitív hatással van a vércukorszintre. Segít megakadályozni a zsír tárolását, ezáltal lehetővé teszi a fogyást. A belőle készült italhoz csupán egy csésze meleg víz és egy rúd fahéj szükséges. Ízesítsd mézzel és egy fél citrom levével.

A csipkebogyóból (Rosa canina) készült meleg vagy hideg italok fogyasztása szabályozza a vércukorszintet, étkezés után segíti a zsír emésztését, valamint enyhe vízhajtó hatása is van.

A gyömbért (Zingiber officinale) ősidők óta alkalmazzák fűszer- és gyógynövényként. A benne található csípős vegyületek és illóolajoknak köszönhetően gyakori alapanyaga a fogyasztó teáknak, mivel serkenti az emésztést és támogatja a szervezet zsírégető folyamatait.

A csalán az egyik legismertebb gyógynövény. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és nagyon jó vértisztító. Ugyanakkor feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat és az emésztést is serkenti. A leghatásosabb, ha reggel, éhgyomorra iszol belőle egy csésze teát.

A mezei katáng (Cichorium intybus) nem véletlenül a diétázók egyik kedvenc gyógynövénye. Amellett, hogy tisztítja a májat és a vesét, elősegíti az emésztést és stabilizálja a vércukorszintet, de még zsírégető hatása is van. Teáját 2-3 másodperces főzéssel készítsd el, és napi egy csészével fogyassz belőle.

A fehér mustárból nevű növényből (Sinapis alba) származó mustármag amellett, hogy tele van hasznos tápanyagokkal nagyon magas a szelénium- és a tripofánaminosav-tartalma, aminek hatására csökken az étvágyunk és kevésbé kívánjuk a magas cukortartalmú ételeket fogyasztását.

A bodzateát (Sambucus) a fogyókúrázóknak nemcsak azért ajánlott inniuk, mert vízhajtó hatása, hanem azért is, mert a bodza segíti az emésztést, testsúlycsökkentő és vértisztító hatása is van. A fogyókúra kiegészítéseként napi egy-két csészével 3-4 héten keresztül ajánlott inni a teáját.

Az édes, aromás ízű fehér akác (Robinia pseudoacacia) teájának étvágycsökkentő hatása van. Ugyanakkor enyhe vízhajtó, székletlazító és székrekedés gátló is. Napi egy csészével ajánlott inni belőle.