A bélflóra egészsége nélkülözhetetlen a megfelelő immunvédelemhez, a probiotikus ételek támogatják a megfelelő működését.


A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek ha megfelelő számban vannak jelen, kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre. Jelentőségük felértékelődött, amióta tudjuk, hogy a bélrendszerünknek jelentős szerepe van az immunvédekezésben is.

Több kórállapot kapcsán is vizsgálták a probiotikumok hatását, és egyes esetekben, mint az akut hasmenés, fekélyes vastagbélgyulladás vagy az irritábilis bél szindróma, kedvező eredményeket tapasztaltak a tünetek csökkentése terén.

Mik a probiotikus ételek?

Probiotikusnak nevezhetjük azokat a tejtermékeket, amelyek olyan hasznos baktériumokat, elsősorban lakto-, és bifidobacillusokat tartalmaznak megfelelő mennyiségben, melyek a vastagbélben megtelepedve hozzájárulnak a megfelelő bélflóra kialakulásához, ezáltal támogatják a szervezet immunvédekezését.

A tejsavbaktériumokat hosszú ideje használják az élelmiszeriparban. Az erjesztés, fermentálás nemcsak a tej, de más élelmiszerek tartósítására is alkalmazható, például gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek, hús, hal.


A probiotikumokat tartalmazó fermentált tejtermékek, mint a kefir, a joghurt és az erjesztett élelmiszerek, mint a kovászos uborka fogyasztása előnyös lehet számos betegség kezelésében, de a probiotikus, azaz élő kultúrát tartalmazó élelmiszerek fogyasztása az egészséges táplálkozás részeként is ajánlható, így szerepük lehet a krónikus betegségek megelőzésében és a megfelelő immunitás kialakításában.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége közleményében olvasható magyar táplálkozási ajánlás szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket javasolt fogyasztani, amelyekben a fontos mikrotápanyagok közül a kalcium és D-vitamin is megtalálható, továbbá a tejtermékek élő, azaz probiotikus kultúrát is tartalmazhatnak. Napjainkban a tej és tejtermékek veszítettek népszerűségükből, mindez - megfelelő pótlás nélkül - alacsonyabb fehérje- és kalciumbevitelhez, a bélflóra összetételének kedvezőtlen megváltozásához vezethet.

Az immunrendszer támogatása ételekkel

A kiegyensúlyozott, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrenddel tehetünk legtöbbet az immunrendszerünk optimális működéséért. Fontos, hogy ne kampányszerűen, csak egy-egy időszakban figyeljünk erre oda, hanem folyamatos, rutinszerű legyen immunrendszerünk támogatása.

Naponta legalább négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztása hozzájárul a C- és B6-vitamin-szükséglet fedezéséhez. A tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása pedig segít a kalcium- és D-vitamin-igény kielégítésében. Tejtermékekből elsősorban a natúr és zsírszegény/csökkentett zsírtartalmú változatokat érdemes előnyben részesíteni. Ízesített tejkészítmények, például gyümölcsjoghurtok vásárlása esetén a hozzáadott cukroktól mentes verziókat keressük elsősorban!


Az élő kultúrát tartalmazó élelmiszerek, például tejtermékek rendszeres fogyasztása kedvező hatással lehet a bélflóra összetételére, ezáltal segítheti az emésztést, és hozzájárulhat a megfelelő immunvédekezéshez. Fontos azonban tudni, hogy a prebiotikus élelmiszerek fogyasztására is éppúgy oda kell figyelni.

Amennyiben lehetséges, a tápanyagszükségletünket természetes forrásokból, tehát élelmiszerekből fedezzük. A tápanyagigény kielégítésében szerepet kapnak még a dúsított termékek is. Étrend-kiegészítőket szükség esetén alkalmazzunk, mint az őszi-téli időszakban D-vitamint. Ebben az esetben a több nem jobb, a megadózisokat kerüljük! Ha így járunk el, az élelmiszerekben jelen lévő tápanyagok egymás hatását, hasznosulását segíteni tudják, és kisebb lesz a túladagolás esélye.