Krémes süticsoda, békebeli kelt tészta vagy omlós keksz: mindegy, melyiket választod, ezek az édességek emelik az ünnep fényét.


Az elegáns előételek, az ízletes, laktató főfogások után nem hiányozhatnak az ünnepi menüből a különféle desszertek sem. Karácsonykor a legtöbben többféle sütivel is kirukkolnak. Vannak olyan desszertek, amik időigényesebbek, és csak karácsonykor kerülnek az asztalra. Szinte minden családnak megvannak a nagy kedvencei, a generációról generációra öröklődő receptjei, ám érdemes néha újdonságokkal is kísérletezni.

A szeretet ünnepére süss valamilyen krémes sütit, a mézes zserbó vagy a franciák nagy kedvence, a fatörzs, esetleg a diótorta tökéletes megkoronázása lehet az étkezésnek. A sütisdobozt már karácsony előtt megtöltheted linzerekkel, mézeskaláccsal, hókiflivel. Ha a hagyományokat követed, a bejgli, a gyümölcskenyér vagy épp a zserbó sem hiányozhat a kínálatból.

Bátran kísérletezz, brownie-ból vagy leveles tésztából csodás ünnepi desszerteket készíthetsz gyorsan és egyszerűen. Érdemes olyan édességekkel is tervezni, amiket előre is megsüthetsz, és sokáig frissek maradnak. A karácsonyi desszertekből aligha hiányozhat a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér vagy a vanília. Ízük mellett csodás illatuk miatt is szeretjük őket. Nézd végig ünnepi összeállításunkat, válogass régi és új kedvencek közül!

Az aszalványokkal, magvakkal gazdagított gyümölcskenyér hagyományos karácsonyi sütemény. Míg mi szívesen készítjük egyszerű kevert tésztából, addig a németek a Stollent, az olaszok pedig a panettonét kelt tésztából sütik.


Nagyiféle gyümölcskenyér kelt tésztából: gazdagon mindenféle finomsággal

Minél többféle aszalványt, magvat teszel a gyümölcskenyérbe, annál finomabb lesz.

A gyümölcskenyér sok nemzet asztalán megtalálható karácsonykor. A kevert tésztás változat gyorsabban elkészül, a foszlós kelt tésztás pedig sokkal tovább eláll. Így jó előre is elkészítheted! Fogyasztás előtt vágd vékony szeletekre.

Hozzávalók:
👉 50 dkg liszt
👉 20 dkg vaj
👉 15 dkg kandírozott aszalt gyümölcs
👉 10 dkg porcukor
👉 10 dkg mazsola
👉 10 dkg magvak
👉 2 dl tej
👉 1 db tojás
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 3 dkg élesztő
👉 3 ml rum
👉 1 db citrom
👉 1 db narancs
👉 1 csipet só
👉 1 kávéskanál fahéj
👉 1 kávéskanál szegfűszeg

A tetejére
👉 4 evőkanál porcukor
👉 1 evőkanál vaj

Elkészítés:
A mazsolát áztasd rumba, a kandírozott gyümölcsöket és a magvakat vágd nagyon apróra. A tejet keverd össze egy teáskanál porcukorral, morzsold bele az élesztőt, és pihentesd 10 percig.

A lisztet szitáld egy edénybe, és adj hozzá kevés sót. A vajat olvaszd fel, de ügyelj arra, hogy ne legyen forró, csak langyos! Ha az élesztő felfut, add hozzá a tojást, az olvasztott vajat, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fűszereket, a narancs és a citrom reszelt héját. Alaposan keverd össze, és dolgozd össze a liszttel. A tésztát jól gyúrd össze, majd tedd hozzá a lecsepegtetett mazsolát, a magvakat és az aszalványokat. Ismét alaposan gyúrd át a tésztát, majd takard le, és meleg helyen keleszd egy órát.

Amikor a tészta a kétszeresére nő, tedd át lisztezett felületre, nyújtsd ki 30 centi hosszúra, formázd meg, és nyomkodd a sütőpapírral bélelt kenyérformába. Hagyd kelni még 15 percig, majd előmelegített sütőben, 175 fokon süsd meg 55-60 perc alatt. A kisült kalács tetejét még forrón kend le olvasztott vajjal, és vastagon szórd meg porcukorral.

A teljesen kihűlt süteményt csomagold fóliába, és hűvös helyen tárold.

A Gerbeaud Cukrászda híres süteménye hosszú évtizedek óta nagy ünnepi kedvenc. A zserbó akkor az igazi, ha a tészta omlós, vékony, a töltelék pedig vastag. Nem hiányozhat belőle a baracklekvár sem.


Békebeli zserbó vastag töltelékkel: a tésztája igazán omlós

A Gerbeaud Cukrászda klasszikus süteménye, a lekváros-diós zserbó hosszú évtizedek óta nagy karácsonyi kedvenc.

A gazdagon töltött, csokival borított zserbónak nincs párja. Még finomabb lesz a tészta, ha a vaj felét zsírral helyettesíted. A híres zserbó sokáig megőrzi frissességét, és hosszú ideig eltartható, így akár az ünnep előtt napokkal is elkészítheted.

Hozzávalók:
A tésztához
👉 35 dkg liszt
👉 20 dkg zsír
👉 3 evőkanál cukor
👉 1 db tojás
👉 1.5 dkg élesztő
👉 1 dl tej
👉 1 csipet só

A töltelékhez
👉 30 dkg lekvár
👉 15 dkg darált dió
👉 12 dkg cukor

A tetejére
👉 10 dkg tortabevonó
👉 2 dkg vaj

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el a zsírral, add hozzá a cukrot, a felfutott élesztőt, a csipet sót és a tojást. Dolgozd össze, könnyen gyúrható tésztát kell kapnod. Formázz a tésztából három cipót, majd mindegyiket nyújtsd ki kisebb tepsi nagyságúra.
 
Az alsó lapot kend meg lekvárral, hintsd meg a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Helyezd rá a másik lapot, azt is hasonlóképpen kend meg, és töltsd meg. Erre tedd rá a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakard vele. A tésztát szobahőmérsékleten keleszd egy órán át.

Villával szurkáld meg a tetejét, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 30 percig. Amikor a teteje kezd pirosodni, vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kihűl. Közben olvaszd össze vízgőz felett a tortabevonót a vajjal, és kend egyenletesen, gyors mozdulatokkal a süti tetejére. 

A csodás illatú mézes krémes is ellenállhatatlan desszert. Csak ne süsd túl a lapokat, különben nem puhul meg. Általában grízes krém kerül a rétegek közé, sőt lekvárt is kenhetsz rá. Érdemes előre elkészíteni.


A hagyományos mézes krémes bevált receptje: pár nap múlva még puhább és finomabb

Puha, mézes lap, lágy, selymes krém, lekvár és csoki. Ennek a sütinek képtelenség ellenállni.

A mézes sütemények a karácsonyi időszak nagy kedvencei. Az egyik legnépszerűbb talán a több lapból álló, grízes krémmel, lekvárral töltött süti, aminek a tetejére még csoki is kerül. Érdemes előre elkészíteni, hisz egy-két nap múlva még finomabb, puhább az édesség.  

Hozzávalók:
A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 15 dkg porcukor
👉 5 evőkanál méz
👉 6 dkg vaj
👉 3 db tojás
👉 1 kávéskanál szódabikarbóna

A töltelékhez
👉 25 dkg vaj
👉 20 dkg porcukor
👉 10 dkg búzadara
👉 5 dl tej
👉 1 db tojássárga
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 20 dkg lekvár

A tetejére
👉 10 dkg étcsoki
👉 5 dkg vaj

Elkészítés:
A lisztet szórd egy tálba, rakd hozzá a hideg vajat, és morzsold össze. Add hozzá a porcukrot és a szódabikarbónát. A mézet langyosítsd meg, tedd a liszthez, mehet hozzá a tojás, és dolgozd össze a tésztát. Oszd három részre, és nyújtsd akkorára, mint a tepsid. Az első lapot told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd körülbelül 10 perc alatt aranybarnára. Hasonlóan járj el a többi lappal is.
 
A krémhez a tejet öntsd egy lábosba, forrald fel, kanalanként add hozzá a grízt. Közben folyamatosan kevergesd. Amikor elég sűrű, húzd le a tűzről, és hűtsd ki. Ha langyosra hűl, dolgozd hozzá a cukorral, a vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert vajat.

A kihűlt tésztákat laponként kend meg a krémmel, és az egyik réteg közé rakj lekvárt is.

A mázhoz vízgőz felett olvaszd össze a csokoládét a vajjal, majd egyenletesen simítsd a sütemény tetejére. Tedd a hűtőbe, és tálalás előtt szeleteld fel.

Ha krémes sütivel is szeretnél kirukkolni, a dekoratív fatörzs remek választás lehet. A franciák híres desszertjének az alapja egyszerű piskótatekercs, amibe általában csokis krém kerül. A fatörzset díszítsd erdei motívumokkal, gombákkal, manókkal, kis figurákkal.


Csokis, narancsos karácsonyi fatörzs: a franciák jól bevált receptje

A nagyon dekoratív, kívül-belül csokis fatörzs a franciák kedvenc ünnepi desszertje. Nem bánod meg, ha idén te is elkészíted.

A karácsonyi fatörzs süti egész Európában kedvelt édesség, a franciáknál annyira hozzátartozik az ünnephez, mint nálunk a bejgli vagy a zserbó. Szinte mindenkinek van egy jól bevált, családi receptje. Mindig piskóta az alapja, amibe legtöbbször csokis krém kerül, de gesztenyésen, kávésan, bogyós gyümölcsökkel is fantasztikus. A fatörzset díszítsd erdei motívumokkal, gombákkal, manókkal, kis figurákkal.

Hozzávalók:
A tésztához
👉 6 evőkanál liszt
👉 6 evőkanál cukor
👉 6 db tojás
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 csipet só

A krémhez
👉 15 dkg étcsoki
👉 12 dkg porcukor
👉 10 dkg vaj
👉 2 evőkanál kakaópor
👉 1 db narancs
👉 0.5 dl habtejszín

A bevonáshoz
👉 10 dkg étcsoki
👉 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a sóval, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, egyesével rakd hozzá tojások sárgáját, végül részletekben a lisztet. Egyengesd a sima masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és 170 fokon süsd aranysárgára 10-12 perc alatt. Borítsd nedves konyharuhára, majd húzd le róla a sütőpapírt. Még melegen tekerd fel, és várd meg, míg kihűl.

Közben készítsd el a krémet. A kis darabokra tördelt, jó minőségű csokit vízgőz felett olvaszd meg. A tűzről lehúzva rakd hozzá a kakaóport, a vajat, a cukrot és a tejszínt. Habosítsd géppel, és a végén facsard hozzá a narancs levét. A piskótát tekerd le, kend meg a krémmel, majd újra csavard fel.

A tortabevonót olvaszd fel vízgőz felett két evőkanál olajjal, és vond be vele a süteményt, majd villával húzz bele mintát, hogy fatörzsszerű legyen. A  tetejét díszítsd ízlés szerint ágakkal, csokiforgáccsal, mesefigurákkal.

Omlós hókiflit sokféle módon készíthetsz. Kelesztés nélkül is mennyei, főleg, ha a közepébe szilvalekvárt is teszel. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz.


Szilvalekváros hókifli: ettől a hozzávalótól még omlósabb a tészta

Idén nem kell attól tartanod, hogy kemény lesz a hókifli. A recept nagyon egyszerű, és sokszor bizonyított.

A bejgli mellett sok családban hókifli is kerül az ünnepi asztalra. Lehet mandulás, diós vagy akár lekvárral töltött. Utóbbit sem kell keleszteni, gyorsan összeállítod a tésztát. Nagyon fontos, hogy pihentesd, mielőtt elkezded formázni. A sok tejföltől finom puha és omlós lesz. Csak arra ügyelj, hogy ne süsd túl.

Hozzávalók:
A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 20 dkg tejföl
👉 3 evőkanál porcukor
👉 1 csipet só
👉 szilvalekvár

A forgatáshoz
👉 4 evőkanál porcukor
👉 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A lisztet szitáld át, add hozzá a sót, a szoba-hőmérsékletű vajat, és morzsold össze. Rakd hozzá a porcukrot, a tejfölt, és gyúrd össze a tésztát. Tedd a hűtőbe legalább négy-öt órára, majd lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, és nagyobb pogácsaszaggatóval szúrd ki. Mindegyik közepére rakj egy kávéskanál szilvalekvárt, és csavard fel. A széleket nyomkodd össze.

Pakold a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és told előmelegített sütőbe. Süsd meg 170 fokon 12-14 perc alatt. Amikor a süti elkezd színesedni, vedd ki a sütőből. Ezt a mennyiséget csak több adagban tudod kisütni. Még melegen forgasd a kifliket vaníliás porcukorba. 

Az ünnepi asztalnak csodás díszei lehetnek a különféle kiszúrókkal szaggatott, cukormázzal díszített mézeskalácsok. Dobozban tartva a süti nagyon sokáig puha marad, sőt ajándéknak is kitűnő.


A mindig puha mézeskalács receptje: az ünnepek előtt is elkészítheted

A mézeskalácsot akár már most megsütheted, ezzel a recepttel karácsonyig puha marad.

Mézeskalács nélkül sok családban elképzelhetetlen a karácsony. Az alábbi receptből legalább három tepsi süteményt készíthetsz. Ha túl soknak találod, a tészta felét akár le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra, de ha gondolod, süsd ki egyszerre az egészet. A mézeskalács dobozban tartva nagyon sokáig puha marad, és kollégáknak, barátoknak, rokonoknak ideális karácsonyi ajándék. A máz a hozzáadott sótól marad hetekig fehér, a citromlé pedig a fényességét biztosítja.

Mézeskalács nélkül sok családban elképzelhetetlen a karácsony. Az alábbi receptből legalább három tepsi süteményt készíthetsz. Ha túl soknak találod, a tészta felét akár le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra, de ha gondolod, süsd ki egyszerre az egészet. A mézeskalács dobozban tartva nagyon sokáig puha marad, és kollégáknak, barátoknak, rokonoknak ideális karácsonyi ajándék. A máz a hozzáadott sótól marad hetekig fehér, a citromlé pedig a fényességét biztosítja.

Hozzávalók:
A tésztához
👉 75 dkg liszt
👉 35 dkg porcukor
👉 5 dkg vaj
👉 4 db tojás
👉 4 evőkanál méz
👉 2 kávéskanál szódabikarbóna
👉 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

A mázhoz
👉 20 dkg porcukor
👉 1 db tojásfehérje
👉 2 csepp citromlé
👉 1 csipet só

Elkészítés:
A tésztához a mézet és a vajat langyosítsd meg. Add az átszitált liszthez, keverd hozzá a tojást, a cukrot, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát. Gyúrd alaposan össze, és pihentesd néhány órát. A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát nyújtsd ki két milliméter vastagra, és szaggass belőle különböző formákat, majd rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb. Öt-nyolc percig süsd, és ne tovább, majd szedd ki tálra, és hagyd őket kihűlni.

Amíg a kalácsok hűlnek, készítsd el a mázat. A sót keverd az átszitált porcukorba. A tojásfehérjét verd nagyon keményre, majd fokozatosan add hozzá a cukor felét, ezzel verd robotgéppel nagyjából három percig. Ezután keverd bele a másik felét, szintén ugyanennyi ideig verd. Végül csepegtesd bele a citromlevet. Habzsák segítségével díszítsd a mázzal a már teljesen kihűlt mézeskalácsokat.

Omlós bejgli nélkül a legtöbb családban nincs karácsony. Általában diós, mákos változatban kerül az asztalra, de érdemes kipróbálni a gesztenyés, az aszalt szilvás és a csokis variációkat is. Ha a tésztát megszurkálod több helyen, nem repedezik meg sütés közben.


Karácsonyi diós, mákos bejgli vastag töltelékkel: nem reped, és szép márványos lesz

Sok családban bejgli nélkül nincs karácsony. Biztosra mehetsz, ha a hagyományos mákos vagy diós töltelékkel kínálod.

Idén akkor is készítsd saját kezűleg a bejglit, ha eddig nem mertél hozzáfogni. Hosszú évtizedek, sőt kicsit más formában évszázadok óta az ünnep egyik kihagyhatatlan süteménye. Úgy tartották, hogy a mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió pedig kiváló a rontások ellen. Érdemes néhány trükköt bevetni, hogy tökéletes legyen a tészta.

Hozzávalók:
A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 2 db tojás
👉 5 dkg cukor
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1.5 dl tej
👉 1 csipet só

Diós töltelék
👉 20 dkg dió
👉 10 dkg porcukor
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 5 dkg mazsola
👉 3 dl tej
👉 fahéj
👉 citromhéj

Mákos töltelék
👉 20 dkg mák
👉 10 dkg porcukor
👉 3 dl tej
👉 5 dkg búzadara
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 1 teáskanál narancshéj

A kenéshez
👉 1 db tojássárgája
👉 1 db tojásfehérje

Elkészítés:
Langyosíts meg fél deci tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. Mérd ki, és szitáld át a lisztet, reszeld hozzá nagyobb lyukú reszelőn a vajat, és gyors mozdulatokkal morzsold össze. Add hozzá a maradék tejet, cukrot, a tojást, a sót, az élesztőt, és gyúrd össze. Takard le egy konyharuhával, és meleg helyen keleszd két órát.

Közben készítsd el a kétféle tölteléket. A tejet forrald fel a cukorral, keverd hozzá a diót, a mazsolát, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, és ízlésed szerint a fahéjjal is fűszerezheted. Forrald néhány percig állandó kevergetés mellett, majd húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Arra ügyelj, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen a töltelék, hogy könnyen lehessen elkenni a tésztán. Amennyiben szükséges, zsemlemorzsát is szórhatsz hozzá.

A mákos töltelékhez is forrald fel a tejet, és részletekben add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a mákot, a narancshéjat és a búzadarát.

A megkelt tésztából formázz négy egyforma nagyságú és súlyú gombócot, majd nyújtsd mindegyiket téglalap alakúra és körülbelül fél centi vastagságúra. Kend meg a töltelékkel, majd hajtsd be a széleit, és tekerd fel, hogy a vége legyen alul. Helyezd sütőlapra, és kend meg a tésztát először a felvert tojássárgával. Hagyd állni addig, amíg megszárad, majd a tojásfehérjét is kend rá. Így lesz szép márványos a tészta. Pihentesd még fél-egy órát, majd a tetejét villával több helyen szurkáld meg. Tedd forró sütőbe, és 180 fokon süsd 30 percig. 

Ha nincs sok időd sütni, de látványos desszerttel lepnéd meg szeretteidet, akkor vesd be a leveles tésztát! Csodás karácsonyfát készíthetsz belőle. Megtöltheted kakaóval, Nutellával vagy akár lekvárral is.


Mennyei, kakaós, leveles karácsonyfasüti: így lesz dekoratív a formája

Első látásra nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű a leveles tésztából készülő, mutatós karácsonyfasüti!

Igazán káprázatos ez a karácsonyfa formájú sütemény, az ünnepi asztalnak is a dísze lehet. Biztos, hogy mindenki tetszését elnyeri, pedig csak 10 perc tényleges munka van vele. Feltéve, ha találsz a hűtődben leveles tésztát. A töltelékkel sem kell bajlódnod, csak szórd meg jól kakaóval. A díszítésnél pedig kiélheted a kreativitásodat.

Hozzávalók:
A tésztához
👉 1 csomag leveles tészta
👉 1 db tojás
👉 dekorcukor

A töltelékhez
👉 8 dkg kakaópor
👉 8 dkg cukor
👉 8 dkg vaj

Elkészítés:
Ha szükséges, olvaszd ki a leveles tésztát, és nyújts belőle két egyforma lapot. A kakaóport keverd össze a cukorral. Az egyik lapot kend meg jól az olvasztott vajjal, ettől lesz kicsit ragacsos a tészta. Szórd meg a cukros kakaóval, ügyelj arra, hogy jusson mindenhova. Rakd rá a másik lapot, és vágj ki állított háromszöget. Vagdosd be kicsit ferdén a háromszög széleit egy-másfél centinként. Ügyelj arra, hogy középen maradjon egy vékony rész. A csíkokat csavard meg, és formázd a fát ízlés szerint.

Rakd át sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend meg felvert tojással, megszórhatod még dekorcukorral. A tésztából díszeket, így csillagokat, gömböket is készíthetsz a fára. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 20-25 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből.