A vízivás tényleg támogatja a fogyási folyamatokat, erről több tanulmány is készült.

Különböző tanulmányok bizonyították a vízivás fogyókúrára gyakorolt pozitív hatását. A hidratálás nem csak az emésztési folyamatokat támogatja, hanem az anyagcserét és az izomműködést is.

Ennek ellenére egyesek még mindig kétkedve fogadják a vízivás ezen áldásos hatását. Összegyűjtöttük a legmeggyőzőbb tudományos érveket a fogyasztó tulajdonsága mellett.

Gyorsítja a kalóriaégetést

A vízivás bizonyítottan megnöveli a passzív kalóriaégetést, ami egyes tanulmányok szerint már 10 perccel az elfogyasztása után jelentkezik, és 24-30 százalékos növekedést idézhet elő a következő egy órában. Tehát ha alapvetően 50 kalóriát égetnél el, akkor a szám 62-65-re változik.


2006-ban elhízott gyerekek körében is végeztek hasonló felmérést, és a hidegvíz-fogyasztás hatására 25%-kal megnőtt a kísérletben részt vevő gyermekek passzív kalóriaégetése. Ezenkívül túlsúlyos nők körében is azt tapasztalták a tudósok egy 2008-as kutatás során, mely egy évig tartott, hogy akik naponta több mint egy liter vizet fogyasztottak, azoknak átlagosan két kilóval csökkent a testtömegük. Ez utóbbi tanulmánynál kiemelendő, hogy az alanyok a rendszeres víziváson kívül semmilyen más életmódbeli változást nem eszközöltek az időszak alatt.

A kísérletek tanulsága szerint leginkább a hideg víz ivása miatt indult be a kalóriaégetés, mert a szervezet ekkor pluszenergiát fordít arra, hogy testhőmérsékletűre melegítse az így elfogyasztott folyadékot.

Csökkenti az étvágyat

Hatékony fogyókúrás módszer lehet az étkezések előtt egy pohár hideg vizet meginni, főleg harmincéves kor felett érződik étvágycsökkentő hatása. Egy 12 hetes tanulmányban tesztelték a módszer sikerességét, és a résztvevőknek sikerült két kilót fogyniuk mindössze ezzel az aprócska változtatással, hogy vizet ittak a főétkezések előtt.

Egy másik kutatásban, amit elhízott emberek körében végeztek el, a kontrollcsoport tagjai 44%-kal több testtömeget veszítettek, mint azok, akik nem az étkezést megelőzően fogyasztottak vizet. Nem csak az étvágyat csökkenti, hanem "átveri" az agyat, amitől teltségérzetet okoz. Fontos figyelembe venni, hogy a vízivás ezen jótékony befolyása az étvágyra nem érződik annyira a fiatalabb korosztály tagjai körében.


Támogatja az izmok működését

A víz segíti az izmok, az ízületek helyes működését és a létfontosságú szerveket mind-mind támogatja. Fogyasztásával növelhető a teljesítmény az edzések alatt, és elkerülhetővé válhatnak az izomfájdalmak, görcsök. Egy 2018-as átfogó kutatás szerint a kevés folyadékfogyasztás a sejtek kiszáradásához vezet, ami csökkenti az izmok összehúzódási képességét. A mozgás pedig elengedhetetlen része a sikeres fogyásnak, és az egészség megőrzésének, a kalóriaégetésben verhetetlen ketlebelledzéssel hamar formába lehet jönni.

A vízfogyasztás mértéke

A szakértők többsége átlagosan napi két liter víz fogyasztását javasolják, azonban ez a szám személyenként változik. Azoknak, akik kemény fizikai munkát végeznek, vagy rendszeres intenzíven edzenek, jelentősen több a vízivási igényük, mint másoknak.

Az ideális víz bevitelének mértéke függ a testmagasságtól és a súlytól is, míg egyeseknek valóban elegendő a két liter, másoknak akár 2,5-3 literre is szükségük lehet naponta. A napi folyadékpótlás nemcsak csapvízzel vagy ásványvízzel oldható meg, hanem különböző zöldségek, növények fogyasztásával, de tea vagy kávé kortyolgatásával is ugyanúgy bejut a szervezetbe.