A házi müzliszelet remek választás reggelire, tízóraira vagy uzsonnára, de edzés előtt és után is fogyasztható.


A csokival, a hozzáadott cukrokkal és adalékanyagokkal dúsított bolti müzliszeletek nem a legjobb alternatívái a kiegyensúlyozott étrendnek, noha sokan egészségesnek hiszik őket. A legjobb megoldás, ha otthon, te magad készíted el, így biztosan tudod, mit juttatsz a szervezetedbe.

A házi müzliszelet remek választás reggelire, tízóraira vagy uzsonnára, de edzés előtt és után is fogyasztható, mivel sok fehérjét és rostot tartalmaz, így nemcsak az anyagcsere megfelelő működését biztosítja, de támogatja az izomépítést és a gyorsabb regenerációt is. Nem beszélve arról, hogy a lassú felszívódású hozzávalók révén nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, és nem tör rád hamarosan a farkaséhség, mint például a csoki után.

A müzliszelet amellett, hogy sokáig eltelít, hosszasan ellát energiával. Praktikuma, hogy bárhova magaddal viheted, ha út közben megéheznél. Egy szelettel órákra csillapíthatod az éhséged és az édesség utáni sóvárgásod. Ugyanakkor, mivel egy szelet müzli nagyjából 200 kalória, ne felejtsd el beleszámolni a napi kalóriaadagodba, így semmiképp se fogyaszd főétkezések után desszertként!

Hozzávalók 4 szelethez:

👉 12 dkg zabpehely
👉 6 dkg lenmag
👉 10 dkg saláta-magkeverék
👉 15 dkg aszalt gyümölcs
👉 két evőkanál méz

Elkészítése:

Egy száraz serpenyőben takaréklángon pirítsd le az olajos magkeveréket, azaz a tökmagot, fenyőmagot és napraforgóbelet, majd egy másik tálkában melegítsd meg a mézet, hogy folyósabb állaga legyen. Amint a magok megpirultak, késsel vagy aprítógéppel kisebb méretűre vághatod, majd add hozzá a zabpelyhet, a lenmagot és az aszalványokat. Miután átkeverted a száraz hozzávalókat, csurgasd hozzájuk a mézet, és keverd ismét alaposan össze. Halmozd a masszát szépen, egyenletesen egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 175-180 fokon 20 perc alatt süsd meg. Várd meg, amíg kihűl, majd csomagold fóliába, és tartsd száraz helyen, hogy hosszan friss maradjon.

Hogyan támogatja a fogyást?
Nem véletlen, hogy a házi müzliszelet egyik hozzávalója a zabpehely, ami tökéletes diétás alapanyag, hiszen tele van rostokkal, amelyek sokáig eltelítenek, és alacsony kalóriás étrenddel, valamint megfelelő mozgással párosítva hatékonyabbá teszi a fogyást, miközben értékes tápanyagokkal látja el a szervezetet. B1-, B2-, B3-, B6-vitamint tartalmaz, de kiváló forrása az E- és K-vitaminnak, emellett gazdag cinkben, vasban, kalciumban, magnéziumban is. 100 grammja 18 gramm fehérjét tartalmaz.

A lenmag magnéziumban, káliumban, vasban, cinkben, valamint ómega-3 zsírsavakban és fehérjében gazdag. Ez az apró magocska az emésztőrendszerbe érve megduzzad, így nemcsak telít, de serkenti az emésztést is.

Az olajos magkeverékek egészséges, telítetlen zsírokat, sok-sok fehérjét és rostokat adnak a müzlihez. Az aszalt gyümölcsöknek magas a rost- és antioxidáns-tartalmuk, valamint polifenolokat tartalmaznak, ennek köszönhetően egészségre kedvező hatásaik vannak, javítják a vérkeringést, az emésztést, csökkentik számos betegség rizikóját. A magas cukortartalom miatt azonban a legjobb, ha ezeket is házilag készíted el.