A zabkása a legjobb fogyókúrás reggeli, ha pedig így készíted, rostban és fehérjében is gazdag lehet.


A zabkásafogyasztás fogyókúrás hatékonyságáról mostanra több tanulmány is készült, melyekben a kísérleti csoportok tagjai több hetes megfigyelések után alacsonyabb koleszterinszintet és több fogyást produkáltak, szemben azokkal, akik egyező szénhidráttartalmú tésztát reggeliztek.

Az egészségtudatos életmód közreműködőjeként a zabpehely megannyi alakbarát receptben szerepel: nagy mennyiségű béta-glükán élelmi rostot tartalmaz, ami csökkenti a koleszterinszintet, avenantramid antioxidánsai pedig szabályozzák a vérnyomást. Ezenfelül a zabkása nagyon tápláló, így nemcsak fogyaszt, hanem egész délelőttre ellát energiával.

A zabkása jó választás a szénhidrát kontrollált beviteléhez, hiszen, ha reggelire nagyobb mennyiséget fogyasztasz belőle, akkor a szervezet a szénhidrátot csaknem teljes egészében hasznosítja, és nem raktározza el zsírként úgy, mintha este ennéd. Egy adag zabkása 8-10 gramm fehérjét tartalmaz, ám bizonyos összetevőkkel némileg felturbózhatod az arányt. Ez egyrészt segíti a diétádat, másrészt biztos lehetsz benne, hogy délig sem leszel éhes.

A túró kiváló minőségű fehérjeforrás, 100 grammonként 13 gramm extra fehérjét ad a zabkásához.

Ha 20 gramm apróra vágott mandulát is adsz a zabkásához, az plusz 21 gramm fehérjét jelent a már meglévő tápanyagmennyiség mellé.

3,5 evőkanál chiamag 4,5 gramm fehérjével gazdagítja a zabkásád, arra azonban ügyelj, hogy együtt főzd a zabpehellyel, hogy a magok jól megszívják magukat, mert önmagában székrekedést okozhat.

Nemcsak vízzel, tejjel is készíthetsz zabkását: tehéntej hozzáadásával plusz 8, míg szójaitallal 6-7 gramm fehérjéhez juthatsz.

Akkor sem kell lemondanod a zabkásáról, ha inkább a sós reggelit preferálod: hagymával és tükörtojással, esetleg spenóttal egyaránt fejedelmi étket készíthetsz. Mindemellett egy tojás 7 gramm fehérjét és sok egyéb értékes vitamint rejt.

Quinoával is dúsíthatod a zabkását, 170 grammonként ugyanis 8 gramm fehérjét tartalmaz. Felhasználás előtt főzd meg a gabonát a csomagoláson található utasítás szerint, majd keverd a kásához.

A legegyszerűbb módja a fehérje hozzáadásának, ha proteinport keversz a zabkásába, mivel adagonként 25-30 gramm fehérjét tartalmaz. Bármilyen ízűt választhatsz, a lényeg, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot és tartósítószert.

A házi, cukor- és adalékanyagmentes mogyoróvajból is kerülhet időnként egy evőkanálnyi a zabkásába. Ez a mennyiség 8 gramm fehérjének megfelelő.

Magas zsírtartalma miatt túl nagy mennyiségben nem tanácsos pisztáciát fogyasztani fogyókúra alatt, de négy-öt szemet egész nyugodtan csempészhetsz a zabkásába. Ekkora mennyiség ugyanis 3 gramm proteint tartalmaz.

Két kanál natúr, görög joghurt hozzáadásával plusz 3 gramm fehérjéhez juthatsz. Hogy mi szól a joghurt fogyasztása mellett és ellen a diétában, azt korábbi cikkünkben részletezzük.