Avokádó
Ez a különleges növény telítetlen zsírsavakban gazdag, és kitűnő antioxidáns forrás, így ha beépíted az étrendedbe, könnyebben megőrizheted fiatalságod is. Segíthet a depresszió, levertség és fáradtság leküzdésében, jó hatással van az emésztésre is. Az avokádó akkor érett, ha nyomásra puha. De ha csak kemény, méregzöld színűt sikerül vásárolnod, akkor se keseredj el! Otthon, szobahőmérsékleten néhány nap alatt gyorsan beérik. Mindig nyersen fogyaszd, mert főzve megkeseredik. Érdemes hidegen préselt olaját is megvásárolnod, mert magas A- és E- vitamin tartalma miatt szuper arcpakolás, jól táplálja a hidegtől és fűtéstől kiszáradt bőrödet.
TIPP
Ha
csak a fele avokádót használod fel, hagyd benne a magját a másik
felében, csepegtess rá kis citromlevet (különben gyorsan megbarnul), és
így lefóliázva tedd a hűtőbe.
Gesztenye
A
gesztenyéről elsőre mindenkinek a cukros, hizlaló finomság a
gesztenyepüré jut az eszébe. Pedig a gesztenye ennél sokkal több:
ízletes téli csemege, akár hús mellé köret, főleg ha otthon magad
készíted el. A gesztenye magas rost, zsír és kalória tartalmú, ezért
csak óvatosan majszolj belőle, de ne hagyd ki az étkezésidből, mert
egészséges. Eheted sütve magában, sütemények krémjeként, de vadhúsok és
káposztás ételekhez is passzol az íze. Ha egy pohár zsírszegény tejjel
összeturmixolsz egy kevés cukrozatlan gesztenyemasszát, vagy néhány szem
sült gesztenyét, remek reggeli vagy tízórai italt készíthetsz belőle.
Hüvelyesek
A
táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy
akkor maradsz egy diéta során egészséges, ha mindig kiegyensúlyozottan
étkezel. Ezért egy héten egyszer egyél a hüvelyesek családjába tartozó
növények közül is valamit. Ide tartozik a bab, zöldbab, zöldborsó,
sárgaborsó, mungóbab, csicseriborsó, lencse, és a szójabab is. Ezek a
növények rengeteg B-vitamint tartalmaznak, segítik az emésztésedet, és
stabilizálják a vércukor és a koleszterin szintedet is. Készíthetsz
belőlük levest, főzeléket, de öszeturmixolva, fűszerezve még
szendvicskrémnek is kitűnő.
Káposzta
A
káposzta a diétázók egyik legkedveltebb zöldsége. Magas vitamin- és
rosttartalmú, a kalóriatartalma viszont csekély. Az emésztésre és a
bélműködésre is jótékonyan hat, Szerencsére minden évszakban, így télen
is hozzájuthatsz. Ízletes leveleit ezer féle képen variálhatod, ráadásul
meglehetősen olcsó, a pénztárcádat sem terheled meg vele.
Természetesen, mint minden más zöldséget, ezt is a legjobb nyersen vagy
savanyítva fogyasztani, mert így fejti ki leginkább gyógyhatását.
Almával és kevés dióval különleges salátát készíthetsz például belőle.
Zeller
Gyerekkorodban
te is minden levesből kipiszkáltad a zellert? Ha még mindig nem
szeretted meg, ilyenkor télen érdemes megbarátkoznod vele. Remek
vízhajtó, diétás csemege. A benne lévő hatóanyagok és nyomelemek
elsősorban akkor erősítik az immunrendszered, ha nyersen fogyasztod.
Reszeld salátákba, és nyugodtan használd fel a zöldjét is!
Gyümölcscentrifugával a levét is kipréselheted, almával, répával és
céklával finom téli méregtelenítő ital. Húsok mellé, akár pürét is
készíthetsz belőle. Vágd apró kockákra, tegyél hozzá egy sárgarépát, és
főzd meg zsírszegény tejben. Ha megpuhul turmixold össze sóval és
borssal. Jóval kevesebb kalóriát tartalmaz mintha, burgonyából főzted
volna ugyan ezt.
Fokhagyma
Természetgyógyászok szerint, különösen télen minden nap kellene enned a fokhagymából egy keveset. Elűzi a betegségeket, immunerősítő, remekül méregtelenít, így a narancsbőr kialakulását is megelőzheted vele. Tisztítja az ereket, és még a vérnyomásod is szabályozhatod vele. A legjobb, ha nyersen eszed, és a salátáidat ízesíted vele. De ha más fogások ízesítésére használod, főzés közben mindig utoljára add az ételhez a fokhagymát, amikor már lezártad a gázt. Így nem veszíti el a gyógyhatását.