Fitness oktatás

Minden idők 5+1 legjobb sportja a jó kondíció eléréséhez és fenntartásához


Ha nem vagy rutinos testépítő vagy sportoló - és csak az egészséged megőrzése érdekében szeretnél edzeni, vagy esetleg, hogy gond nélkül beleférj a kedvenc ruháidba - az edzőtermi környezet akár zavarba ejtő is lehet számodra. A tempós gyaloglás a futópadokon, a szobabiciklik és a súlyzógépek látványa elég lehet ahhoz, hogy fejvesztve menekülj az edzőteremből.

Szerencsére a legjobb gyakorlatok nagy részének elvégzéséhez nem kell konditerembe menned és az se gond, ha az erőnléted meg sem közelíti a maratoni futókét. Ezek a gyakorlatok rendkívül hasznosak az egészséged megőrzése szempontjából, például segítenek a testsúlyod megtartásában, fejlesztik az egyensúlyérzékedet és mozgáskoordinációdat, erősítik a csontjaidat, védik az ízületeidet, megelőzik a hólyagproblémák kialakulását, és még a memóriádat is fejlesztik. 

1. Úszás 

Az úszás a legjobb edzésformák egyike. A víz felhajtóereje segíti a testet a mozgásban és kíméli az ízületeket is, így sokkal könnyebben tudsz mozogni a víz alatt, mint a szárazföldön. Dr. I-Min Lee, a Harvard Orvosi Karának professzora szerint "az úszás különösen hasznos mozgásforma az ízületi gyulladásban szenvedő betegek számára,  mivel kevésbé terheli az ízületeket."

Kutatások kimutatták , hogy az úszás a mentális állapotunkat is fejleszti és kedélyjavító hatása is van. De választhatod a vízi aerobicot is , amely szintén remek módja a kalóriák elégetésének és test feszesítésének.

2. Tai Chi 

Ez a kínai harcművészeti ág különböző mozdulataok és relaxációs technikák kombinációja, amely áldásos hatással van a testre és az elmére is. "Mozgás közbeni meditációként" is szokták emlegetni. A tai chi kecses mozdulatok sorozata, amelyben minden mozdulat finom átkötéssel kapcsolódik a következőhöz.Mivel a tai chit rendkívül sok szinten oktatják kezdőtől a haladóig, bármilyen korú és erőnlétű embernek ajánlható és érdemes kipróbálnia. "Különösen ajánlom idősebb embereknek, mivel a gyakorlatok fejlesztik az egyensúlyérzéket, amely idős korra egyre csökken" - állítja dr. Lee.

A helyes mozdulatokat tai chi órákon sajátíthatod el. A legközelebbi tai chi oktatásról érdeklődj a közeledben lévő egészségházakban vagy kultúrházakban. 

Cikkünkben öt tökéletes gyakorlatot osztunk meg veletek, amelyeket szívből ajánlunk nektek. A témában rengeteget olvashatsz honlapunkon, viszont ha első kézből szeretnéd megismerni egy valódi sportoló tapasztalatait és ajánlott termékeit, akkor látogass el a Fitwebshop egészség webáruházba, ahol rengeteg hasznos tippet és kipróbált, hatékony étrendkiegészítőt is találsz. Mi alacsony áraik és megbízhatóságuk miatt csak tőlük rendelünk. Ide kattintva te is megnézheted kínálatukat: táplálékkiegészítő webáruház. 

3. Súlyzózás

Ha azt hiszed, hogy a súlyok emelgetése csak macsós, üresfejű, izomagyú embereknek való edzésforma, gondold át újra a dolgot. A könnyű súlyok emelgetése nem fújja fel az izmaidat, csak megerősíti őket. Dr Lee szerint "az izmaid egy idő utan elvesztik az erejüket, ha nem használod őket."

Az izmok a kalóriaégetésben is komoly szerepet játszanak. "Minél erősebb az izomzatod, annál több kalóriát éget el a szervezeted, így könnyebben meg tudod őrizni a testsúlyodat" - magyarázza dr. Lee. Az izomerősítő súlyzós gyakorlatok szintén hozzájárulnak az agyfunkciók megfelelő működéséhez a kor előrehaladtával.

A kézi súlyzós vagy edzés megkezdése előtt fontos, hogy megtanuld a súlyok emelésének helyes módját. Kezdd könnyű, fél-egy kilós súlyokkal az edzést. Mindkét oldalon 10-szer ismételd meg a gyakorlatokat. Néhány hét elteltével válassz fél-egy kilóval nehezebb súlyokat. Ha mindkét oldalra legalább 12-szer el tudod végezni a gyakorlatsort, fokozatosan válthatsz egyre nagyobb súlyokra. 

4. Gyaloglás 

A gyaloglás egyszerű, mégis rendkívül hatékony. Segít a koleszterinszint szabályzásában, erősíti a csontokat, optimális szinten tartja a vérnyomást, hangulatjavitó hatása van és számos betegség kockázatát csökkenti  (pl.cukorbetegség, szívbetegségek). Számos kutatás kimutatta, hogy a gyaloglás a memóriát is fejleszti és segít az időskori memória romlás megelőzésében. 

A gyalogláshoz csupán egy pár kényelmes és jó minőségű cipőre van szükséged. Először kezdd 10-15 perc gyaloglással, majd egy idő után növelheted a tempót és a távolságot is, akár napi 30-60 percre. 

5. Kegel gyakorlatok

Ezek a gyakorlatok nem segítenek a vonzóbb kinézet elérésében, ám elvégzésükkel legalább ilyen fontos eredményt érhető el- a medencefenéki és a hólyag izmainak erősítése. Az erős medencefenéki izmok nagyban hozzájárulnak az inkontinencia megelőzéséhez. Bár a Kegel gyakorlatok leginkább a nők számára csengenek ismerősen, férfiak is elvégezhetik őket. 

A Kegel gyakorlatok helyes elvégzéséhez szorítsd össze azokat az izmaidat, amelyekkel a vizelet vagy a bélgázok távozását meg tudod gátolni. Tartsd 2-3 másodpercig összeszorítva az izmokat, majd engedd el és lazítsd el teljesen a medencefenéki izmokat. Ismételd meg a mozdulatsort tízszer egymás után. Naponta négy - öt alkalommal végezd el a teljes sorozatot.

+1 Alizetics torna

Az Alizetics több mint 20 éve sikeres tornaprogram. Debrecenből indult és ma már országosan elérhető képzett oktatók által.

Az Alizetics torna sokaknak segített a jobb életminőség kialakításában, tartozzon Ön is közéjük!

Célja a női test harmonikus, szép formájának kialakítása az anyatermészet határain belül. Az Alizetics 7 programból áll, melyek által látványos eredményeket érhetünk el. A gyakorlatok a légzést, a keringést és az ízületeket nem terhelik, ezért korhatár nélkül bárki elkezdheti. Az emberi test felületes izmai mellett a mélyebb izomrétegeket is formálja. Feszessé teszi a testet, növeli az izomerőt és a hajlékonyságot. az ízületeket nem terheli, eszközöket nem igényel. Szökdelés, ugrálás nincs. Fontos a pontos technikai végrehajtás! A speciális gyakorlatok megmozgatják azokat az apró izmokat, melyek a testtartásban, a testalkat kialakításában fontos szerepet játszanak. az Alizetics torna (fitness) programjai között szerepel az intenzív alakformálás, amely által megszabadulhat a fölösleges kilóktól, zsírszövetektől vagy éppen megerősítheti izmait, izomszöveteit, a hason, a csípőn, a fenéken, a combon, a karon és a háton egyaránt. Az egészség megőrzésnek elsődleges célját szem előtt tartva egy olyan komplex, sportorvos által ellenőrzött és jóváhagyott mozgássort végzünk, mely az általános hétköznapi életben nem igénybevett úgynevezett mélyizmokat is átmozgatva hozzájárul a test esztétikumának, feszességének, rugalmasságának megtartásához , illetve újra megszerzéséhez, egyensúlyt teremtve a test és a lélek között, eszközt nyújt a testi és lelki kiegyensúlyozottság megszerzéséhez.

Az Alizetics torna segít a fogyókúrázóknak a zsír lebontásában, az arányos testalkat kialakításában.

A medencetréning során az izmok legmélyebb rétegeit erősítjük, azokat, amelyek a test vázát, a csontozatot is támasztják. A medenceizomzat folyamatos használata stabilitást ad az egész testnek és a gerincoszlop optimális nyújtása révén elérhető a helyes testtartás. Az erőgyakorlatokat minden esetben dinamikus nyújtó gyakorlatok követik . Ez elősegíti, hogy az ízületek hajlékonyak maradjanak, a mozgás pedig egyre könnyebbé váljon. A célirányos testedzés már néhány óra elteltével javítja a felkar, a derék, a has, a fenék és a comb formáját. Mindehhez még több energia, jobb mozgáskoordináció, kevesebb alvásigény, megszűnő derék- és hátfájdalom és a természetes étvágykontroll is párosul. Kellemes "mellékhatásként" pedig a program segítségével kitűnően orvosolhatók az olyan jellegzetes női panaszok, mint a medencefenék-gyengeség, hólyagproblémák, és az inkontinencia.

Ülő- és álló munkát végző hölgyek számára egyaránt jótékony hatású lehet az Alizetics program, a kellemtelen testi tünetek megelőzésében, enyhítésében, megszüntetésében. Természetesen türelemre és kitartásra szükség van. A program folyamatos végzése azonban biztosítja a szervezet fittségét, célszerű táplálkozással és kedvező életmóddal kiegészítve.

Az Alizetics torna elérhetősége: 0630 597 0839

Sok olyan dolog, amit szórakozásból vagy akár a munkánkból kifolyólag végzünk, szintén edzésnek számít. Ilyen például a tánc, vagy amikor gyermekeinkkel vagy unokáinkkal játszunk. Ha legalább napi 30 percet töltesz mozgással, és legalább heti két alkalommal beiktatsz valamilyen erősítő edzést, már  "aktív" embernek mondható magad.