A fej alá azonban csak az egyik kerül 

Sokan szenvednek alvásproblémák miatt, ennek okai egészen változatosak lehetnek. Mindenképpen érdemes nagy hangsúlyt fordítani arra, milyen helyzetet is veszünk fel éjszakai pihenésünk során. Ez ugyanis nem csak az alvásunk minőségét befolyásolhatja: egy rossz póz akár gerincbántalmakat is okozhat – írja a Firstclass.hu.

A témával igencsak mélyrehatóan foglalkozik a Levitex, amely a tökéletes alváspozíciót tanítja is az embereknek. Terápiáik mellett TikTokon is rendszeresen posztolnak ismeretterjesztő anyagokat, egyik legnépszerűbb videójuk pedig egyben pofonegyszerű lecke is arról, mi az optimális elhelyezkedés lefekvéskor.

James Leinhardt alvásszakértő a felvételen a két legjobb alváspozíciót magyarázza. Nagyjából hasonló mindkettő, az egyetlen fő különbség köztük az, hogy az egyiknél háton, a másiknál oldalt vagyunk. Videójában a férfi rögtön kizárja a hason alvást.

Az elsőnél, a háton alvásnál először a párna szerepét emeli ki, melynek megfelelően alá kell támasztani a fejet, annak természetes körvonalánál is, azaz nem csak egy ponton. Kell egy másik párna is, azonban ez nem a fej, hanem a térdek alá megy. Ezzel kicsit hajlított pozícióba kerül a medence, mely ahhoz vezet, hogy a hát egyenes lesz, és nagyobb felülete éri a matracot.

Testsúlyelosztás szempontjából így a legjobb aludni, azonban aki szeretné csökkenteni a gerincoszlopának feszültségét, annak az oldalára kell feküdnie. A párnák itt is ugyanúgy és ugyanott kapnak szerepet, egy a fej alatt és egy a térdek között. Ezzel a váll, a csípő, a térd és a boka egy magasságba kerül, a gerincoszlop pedig pihenhet az éjszaka során.