Majonéz és tejföl nélkül is isteni burgonyasaláta készíthető ebből a receptből. A legfinomabb a kifli- vagy salátának való burgonyából lesz.


A krumplis receptek karácsonykor is nagyot mennek: ha valami könnyebb, a gyomrot kevésbé megterhelő receptet keresel, ez a tejmentes krumplisaláta tökéletes választás lesz. A savanykás ízekről a mustár és az almaecet gondoskodik.

Hozzávalók 4 személyre

👉 1 kg krumpli
👉 6 evőkanál olaj
👉 4 evőkanál mustár
👉 2 dl zöldségalaplé
👉 1 közepes lila hagyma
👉 1 evőkanál almaecet
👉 só
👉 bors
👉 pici édesítő (vagy cukor)
👉 snidling (metélőhagyma) ízlés szerint

Elkészítés:

A burgonyát mossuk meg, és sós vízben, héjában főzzük meg, hústűvel vagy villával ellenőrizzük, hogy megpuhult-e. Hűtsük ki annyira, hogy meg tudjuk hámozni. A lila hagymát vágjuk apró kockákra, és áztassuk be pár percre hideg vízbe, majd szűrjük le. A burgonyát karikázzuk fel, tegyük egy tálba, öntsük nyakon az alaplével, és hagyjuk állni. Közben készítsük el a mártást: keverjük össze az olajat, az ecetet a mustárral, és ízesítsük (sóval, borssal, pici édesítővel/cukorral).

Adjuk a burgonyához a lila hagymát, a snidlinget, borítsuk rá az ecetes-mustáros szószt, és keverjük össze óvatosan, de alaposan. Legalább negyedóráig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek. Ha sótlannak tűnik, nyugodtan sózzunk utána.