Sokan nem gondolnák, de az étkezési szokásaink rengeteget számítanak a fogantatáskor és a terhesség során is. Vannak nyomelemek, amelyek pótlására jobban oda kell figyelnünk, és vannak ételek, amelyeket kerülnünk kell, ha babát szeretnénk, vagy már várandósak vagyunk.
Érdemes előre felkészülni
Érdemes előre felkészülni
Jó, ha a leendő édesanyák már előre felkészítik a testüket a babavárásra. Érdemes feltölteni a testünket tápanyagokkal, hiszen néhány vitamin és ásványi anyag hiánya befolyásolhatja a fogantatást, illetve később a baba és az édesanya egészségét is. Már a tervezés időszakában érdemes ügyelni a folsavbevitelre, ez elengedhetetlen a fejlődési rendellenességek megelőzése miatt.
Ezen felül az A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-vitamin, niacin és vas optimális bevitelére is érdemes odafigyelni, ezek megléte ugyanis csökkenti a nyelőcső záródási rendellenességek gyakoriságát. Szintén fontos, hogy elegendő jódot és D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. A fogantatás sikerét a testsúly is befolyásolhatja: sem a túlsúly, sem pedig az alultápláltság nem kedvez a babaprojektnek.
Tévhit, hogy kettő helyett kell enni
A terhesség alatti étrend jelentősen befolyásolhatja a baba és a mama egészségét is. A helyes táplálkozás csökkenti a különböző komplikációk kialakulásának veszélyét. A várandósság során is érdemes az egészséges táplálkozás irányelveit követni: étkezzenek változatosan, fehérjedúsan, és egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt.
Tévhit, hogy ilyenkor kettő helyett kell enni. Valamennyivel valóban megemelkedik ilyenkor a kalória-szükséglet, de ezt az életmódhoz is igazítani kell: például ha a kismama nem mozog túl sokat, akkor elég 200 kilokalóriával növelni a napi energiabevitelt. A javasolt fehérjebevitel körülbelül 10 százalékkal növekszik ilyenkor, a szénhidrátbevitelt viszont érdemes mennyiségi és minőségi keretek közé szorítani.
Vannak tiltólistás dolgok
A kismamáknak érdemes minden olyan ételt kerülni, amely az ételfertőzés kockázatát hordozza. Ilyen például a nyers tojás, és a vele készült ételek (gondoljunk csak a házi majonézre), a nyers hús (tatár beefsteak), és a pasztörizálatlan tej is. Ezen felül semmilyen alkoholt nem szabad fogyasztani a terhesség és a szoptatás alatt, a koffeint pedig limitálni kell. Egy-két kávéból még nem lesz baj, de napi 300 mg koffeinnél nem szabad többet bevinni. Fontos, hogy a koffeinbevitelbe beleszámít a fekete és zöld tea, a csokoládé és a kóla fogyasztása is.
Mi a helyzet az ásványi anyagokkal?
Bizonyos ásványi anyagok és nyomelemek szükséglete megemelkedik a babavárás során, akár az eredeti igény 120-200 százalékára is. A leggyakrabban a vas, a folsav, és az A-vitamin tekintetében alakulnak ki hiányállapotok, de oda kell figyelni a kalcium, a magnézium, a D-vitamin, a jód és az omega-3 pótlására is.
Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége