Sokan nem gondolnák, de az étkezési szokásaink rengeteget számítanak a fogantatáskor és a terhesség során is. Vannak nyomelemek, amelyek pótlására jobban oda kell figyelnünk, és vannak ételek, amelyeket kerülnünk kell, ha babát szeretnénk, vagy már várandósak vagyunk.

Érdemes előre felkészülni

Jó, ha a leendő édesanyák már előre felkészítik a testüket a babavárásra. Érdemes feltölteni a testünket tápanyagokkal, hiszen néhány vitamin és ásványi anyag hiánya befolyásolhatja a fogantatást, illetve később a baba és az édesanya egészségét is. Már a tervezés időszakában érdemes ügyelni a folsavbevitelre, ez elengedhetetlen a fejlődési rendellenességek megelőzése miatt.

Ezen felül az A-, C-, E-, B1-, B2-, B6-vitamin, niacin és vas optimális bevitelére is érdemes odafigyelni, ezek megléte ugyanis csökkenti a nyelőcső záródási rendellenességek gyakoriságát. Szintén fontos, hogy elegendő jódot és D-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe. A fogantatás sikerét a testsúly is befolyásolhatja: sem a túlsúly, sem pedig az alultápláltság nem kedvez a babaprojektnek.

Tévhit, hogy kettő helyett kell enni

A terhesség alatti étrend jelentősen befolyásolhatja a baba és a mama egészségét is. A helyes táplálkozás csökkenti a különböző komplikációk kialakulásának veszélyét. A várandósság során is érdemes az egészséges táplálkozás irányelveit követni: étkezzenek változatosan, fehérjedúsan, és egyenek sok zöldséget és gyümölcsöt.

Tévhit, hogy ilyenkor kettő helyett kell enni. Valamennyivel valóban megemelkedik ilyenkor a kalória-szükséglet, de ezt az életmódhoz is igazítani kell: például ha a kismama nem mozog túl sokat, akkor elég 200 kilokalóriával növelni a napi energiabevitelt. A javasolt fehérjebevitel körülbelül 10 százalékkal növekszik ilyenkor, a szénhidrátbevitelt viszont érdemes mennyiségi és minőségi keretek közé szorítani.

Vannak tiltólistás dolgok

A kismamáknak érdemes minden olyan ételt kerülni, amely az ételfertőzés kockázatát hordozza. Ilyen például a nyers tojás, és a vele készült ételek (gondoljunk csak a házi majonézre), a nyers hús (tatár beefsteak), és a pasztörizálatlan tej is. Ezen felül semmilyen alkoholt nem szabad fogyasztani a terhesség és a szoptatás alatt, a koffeint pedig limitálni kell. Egy-két kávéból még nem lesz baj, de napi 300 mg koffeinnél nem szabad többet bevinni. Fontos, hogy a koffeinbevitelbe beleszámít a fekete és zöld tea, a csokoládé és a kóla fogyasztása is.

Mi a helyzet az ásványi anyagokkal?

Bizonyos ásványi anyagok és nyomelemek szükséglete megemelkedik a babavárás során, akár az eredeti igény 120-200 százalékára is. A leggyakrabban a vas, a folsav, és az A-vitamin tekintetében alakulnak ki hiányállapotok, de oda kell figyelni a kalcium, a magnézium, a D-vitamin, a jód és az omega-3 pótlására is.

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége