Gondolná, hogy a diéta is eredményesebb, ha a nemekhez igazítjuk? Most egy kutatás is bebizonyítja, hogy férfiak és nők mástól fogynak.

A kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából nem elég csupán az élelmiszereket figyelni, hiszen életkorunkon, vagy éppen egészségügyi állapotunkon kívül az is fontos tényező, hogy női vagy férfi étrendet követünk, hiszen teljesen más a két nem anyagcseréje, reproduktív rendszere és testfelépítése. Még annak ellenére is óriás ez a különbség, hogy a férfi és női DNS-ek 95,5%-ban megegyeznek.

Mire érdemes figyelnünk fogyókúra alatt?

Nőként érdemes figyelnünk rá, hogy a szénhidrátban gazdag, finomított élelmiszereket mellőzzük étrendünkből, és ez napi kalóriabevitelünk maximum 45-65%-át tegye ki. Kutatások szerint ugyanis a különböző fehér lisztből készülő tészták is felelősek a sok nőknél rendszertelenül jelentkező rossz hangulatért, nyomottságért.

Ugyanez a kutatás az, ami összefüggést talált a magas szénhidráttartalmú ételek rendszeres fogyasztói és a depresszió kialakulása között. A nőgyógyászok szerint mindez a vércukorszintre gyakorolt hatás miatt történhet meg, ami szintén összefüggésben van hangulatunkkal.

Ugyan nem teljesen egyértelmű még, hogy miért, de érdemes zöldséget fogyasztani a tészták mellé, így a rostok minimális mértékben csökkentik a glükózszintet.

Fogyókúra közben nőknek előnyösebb a tejtermék

Ezzel ellentétben sajnos kijelenthetjük, hogy a nők kalciumszintje általában alacsony, így bátran együnk több tejterméket és sajtot nőként, hogy elkerüljük a csontritkulást és csökkentsük kialakulásának kockázatát, hiszen a nők csontjai sokkal kisebb sűrűségűek mint a férfiaké. Így lehet az, hogy már a kisebb csonttömeg elvesztése is kóros elváltozásnak minősül.

Az ösztrogén termelése pedig már a harmincas éveinktől csökken, így az erős és egészséges csontokért is felelős hormon kiesését étrendünkkel és étrend-kiegészítőkkel érdemes kompenzálnunk. A posztmenopauzában lévő nőknek azt ajánlják, hogy emeljék a napi ajánlott 700mg kalcium bevitelt 1200mg-ra, illetve érdemes még a menopauza előtt feltöltenünk szervezetünk vas raktárait.

Fogyókúra: aférfiak csokit is ehetnek?

Valószínűleg a férfiak számára örömhír, hogy bátran fogyaszthatnak akár nagyobb mennyiségű csokoládét is. Az étcsokoládék ugyanis nemtől függetlenül javítják a vérnyomást, azonban a férfiaknál mégis erősebb a hatása, ráadásul javítja a vérlemezkék működését.

Ezek a sejtek felelősek a vérrögök kialakulásának megakadályozásáért így csökkentik a stroke kialakulásának kockázatát. A cinkben gazdag kagyló is kifejezetten előnyös lehet a férfiaknak, mivel az ásványi anyagokban gazdag puhatestűek fogyasztása hozzájárul az egészséges sperma képződéséhez, miközben támogatja az immunrendszert és a sejtműködést. Ráadásul a cink egy nagyon könnyen pótolható ásványi anyag, mivel a fehérjében gazdag ételekben például a magokban is megtalálható.

A másik fontos különbség az alkoholfogyasztás. Ugyan a férfiak szervezete jobban tolerálja mindezt, de ez ne tévesszen meg minket, hiszen ugyanúgy növeli a szívroham kockázatát mindkét nemnél. Nőknél ráadásul az alacsony mennyiség is emeli az emlőrák kockázatát, ami azt jelenti, hogy nekik már a napi 1-2 ital is soknak számít, ami a férfiak számára még elfogadható mennyiség. Nem elég a fogyókúra - mozogni kell!

A nemek szerinti étrend tanácsadás fontos része még a testméretek figyelembevétele, hiszen egy átlagos férfi izomtömege 30-40%-kal több, mint egy nőnek, de ez sem igaz minden esetben, így érdemes személyre szabott ajánlást kérni amelyet párosítsunk aktív, egészséges életmóddal. independent

Forrás: EgészségKalauz  

OSZD MEG TE IS, HOGY MINÉL TÖBB EMBERHEZ ELJUSSON!