Akár akut, akár krónikus fájdalommal küzdünk, nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat. Mivel a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése nem ajánlott, érdemes a lehető legtöbb alternatív módszert kipróbálni a panaszok enyhítésére.
Nem kell azonnal a gyógyszerek után nyúlni, ha fáj valamink, inkább próbáljuk ki az alábbi természetes megoldásokat.

Mozgás és masszázs

Bármilyen furcsán is hangzik, de az egyik legjobb fájdalomcsillapító módszer a mozgás. Egy 2014-es kutatás szerint heti háromszor fél óra mozgás jelentősen javítja a fájdalomtűrő képességet. Szakérők szerint ilyenkor maga a fájdalom nem lesz kisebb, viszont az agyunk gyengébbnek érzékeli, így a panasz kevésbé befolyásolja negatívan az életminőségünket.

Szintén hatékony módszer a masszázs is. Egy 2016-os kutatás szerint a masszázsterápia kifejezetten ajánlott fájdalommenedzselési módszer. Azt, hogy pontosan miért kezeli olyan hatékonyan a masszás a fájdalmat, egyelőre nem tudják a szakértők. Az viszont biztos, hogy a fájdalomnak nem csak a fizikai, hanem az érzelmi részével is segít megbirkózni.

Meditáció, hideg és meleg

Tudományosan bizonyított, hogy a rendszeres meditáció olyan kapcsolódásokat aktivál az agyban, amelyek segíthetnek a fájdalom csökkentésében. Ráadásul nem is kell túl sok időt rászánni, inkább a rendszeresség a kulcs: heti négyszer 20 percnek már mérhető hatása van.

A hideg-, illetve melegterápia klasszikus módszer, amit nem véletlenül használnak még a mai napig - a lényeg, hogy minden típusú fájdalomhoz más illik. A hideg összehúzza az ereket, lassítja a keringést, és általában a duzzanat vagy gyulladás okozta fájdalom gyors csillapítására használják. A melegnek épp ellenkező hatása van, serkenti, élénkíti a keringést, és a merev, fájó izmok vagy ízületek okozta kellemetlenségek enyhíthetők vele. A hideget rövidebb, a meleget hosszabb ideig érdemes alkalmazni.

Az étrend sem mindegy

Emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megfelelő étrend is nagyon fontos. A gyulladáscsökkentő ételek rendszeres fogyasztásával például kifejezetten a gyulladások miatt kialakult fájdalmat lehet enyhíteni.

Ilyen esetekben az étrendet legnagyobb részben gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból és egyéb teljes értékű élelmiszerekből állítsuk össze. Együnk minél több növényi alapanyagból készült fogást, a feldolgozott és finomított élelmiszerek, valamint a gyorsételek fogyasztását pedig próbáljuk meg a lehető legminimálisabbra csökkenteni.