A fogkő nem csak esztétikai probléma, hanem komoly fogágybetegségek és gyulladások melegágya is lehet, ráadásul érzékennyé teheti egész fogsorunkat.
A fogak felszínén, valamint az íny alatt kialakuló fogkő egyrészt a fogaknak is árt, másrészt a fogínyt is megbetegíti, továbbá hozzájárul a kellemetlen szájszaghoz, ráadásul esztétikailag is rossz látvány. Kiváló táptalajt biztosít ugyanis a különböző baktériumoknak, ami így előbb vagy utóbb a fogágy gyulladásához, a fogíny vérzéséhez, fogágybetegségek kialakulásához, végül a fogcsont tartószerkezetének pusztulásához vezet, melynek eredménye az egészséges fogak kilazulása és elvesztése.

A fogak elvesztéséhez vezethet

A fogkő nem más, mint a táplálkozás során a fogainkon hátramaradt baktériumokban gazdag lepedék megkövesedett formája. Főként olyan helyeken jelenik meg, melyeket nem könnyű tisztán tartani, mivel nehézkes a fogkefével vagy egyéb szájhigiéniás megoldásokkal elérni. A legveszélyeztetettebb területek a fogíny menti és fog közti felületek.

Szétmarja a fogzománcot

Függetlenül attól, hogy a fog felső, látható, vagy alsó, íny alatti részén alakul ki a fogkő, a megtelepedett baktériumok savas környezetet teremtenek, mely egyrészt szétmarja a fogzománc felszínét, szuvasodást eredményezve, másrészt megbetegítik az ínyt, amely eleinte vérzik és beduzzad, majd a tartósan gyulladt fogágy pedig annyira meggyengül, hogy elereszti a fogakat. Fontos tudni, hogy míg az ínygyulladás viszonylag visszafordítható, addig a fogágybetegségek kezelése már nehezebb feladat.

Érzékennyé teszi a fogakat

A kellemetlen látványú és kellemetlen szájszagért felelős fogkő előrehaladott állapotban a fogakat tartó szövetek visszahúzódását és gyulladását eredményezi, amely azon felül, hogy akár komoly csontállomány-problémákat is előidézhet, érzékennyé teszi a fogsort a hideg, meleg, édes, erős ételekkel és italokkal szemben. Ez az érzékenység pedig komoly fájdalomszintet is elérhet, olyannyira, hogy akár hideg időben is benyilallhat pusztán a szájon át történő levegővétel során.

A fogkő által kialakuló krónikus gyulladás ráadásul olyan gócbetegség forrása, ami mentén számos különféle betegséget is megjelenhet - ilyen a tartós fáradtság, a sokízületi gyulladás, pikkelysömör, idült bélgyulladás, különféle allergiás megbetegedések, vagy akár hajvesztés.