Kétségtelen, hogy a hasi zsír ellen az egyik legjobb módszer, ha mindennap, azaz rendszeresen edzünk. Ez azért is kulcsfontosságú, mivel a hasi zsír számos egészségi kockázattal jár együtt. 

Elsősorban a szívbetegségek kockázati tényezője nő meg, amennyiben túl sok a hasi zsírunk. A táplálékok a legjobb természetes gyógyszerek, éppen ezért most olyan táplálékok kerülnek felsorolásra, amelyek nagyon hatékonyak a hasi zsír csökkentésében és megszüntetésében. Csak az a titok, hogy ezeket a táplálékokat rendszeresen be kell illesztenünk az étrendünkbe.

A hasi zsír a zsírok felhalmozódása a hasban, amit zsigeri zsírnak is neveznek. A testmozgás és az egészséges táplálkozás követése hatékony módja a hasi zsír csökkentésének. Zsírfelhalmozódást okozhat a szervezetben a testmozgás hiánya, a túlevés, a túlzott alkoholfogyasztás, az antidepresszánsok, a pajzsmirigy-alulműködés, a klimax, a stressz, a kevés alvás, a dohányzás.

A hasi zsír fokozza a cukorbetegség, a szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás, az epehólyag-betegség, az ízületi gyulladás, a vesebetegség, a zsírmájbetegség és a rákos megbetegedések kockázatait.

A hasi zsír csökkentésében a tojás is a segítségünkre lehet. Ez a táplálék ugyanis egy nagyszerű fehérjeforrás, és mint ilyen – csakúgy, mint a rost – könnyen eltelít, így ha rendszeresen fogyasztunk tojást, biztos, hogy két főétkezés között nem fogunk majd nassolni, ami köztudottan megnöveli a hasi zsírt is. A tojás D-vitaminban is bővelkedik, amely köztudottan szintén csökkenteni tudja a hasi, a zsigeri zsírt.

Kókuszolajjal is készíthetjük az ételeinket, amennyiben hasi zsírral küzdünk. Ugyanis a kókuszolaj zsírsavai nemcsak az étvágyat szabályozzák, hanem segítségünkre lehetnek a hasi zsír csökkentésében is.

A gomba D-vitaminban bővelkedik, amelynek szintén nagy szerepe van a hasi zsír csökkentésében. A gomba olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint B3-vitamin, B5-vitamin, foszfor, kálium, vas és réz, amelyek aktívan hozzájárulnak az optimális egészség fenntartásához.

Ha szeretnénk örökre megszabadulni a hasi zsírtól, nincs is más dolgunk, mint rendszeresen zabtermékeket fogyasztani. A zab nagyon sok rostot tartalmaz, amely segíthet a fogyásban, a hasi zsír csökkentésében. Ezen kívül jó még a koleszterinszint szabályozására, az immunitás fokozására és az optimális vércukorszint fenntartására is.

Az avokádónak számos egészségre gyakorolt előnye létezik, többek között a metabolikus szindróma kockázatainak csökkentésében számíthatunk rá. Ez azért is nagyon lényeges, mivel a hasi zsír fokozza a metabolikus szindróma kockázatait, azaz megnöveli a magas vérnyomás, a magas vércukorszint és a magas koleszterinszint rizikóját. Az avokádó azonban – mértékkel fogyasztva – segít a testzsír szabályozásában és a fogyásban is.

A chilipaprika összefüggésbe hozható a szervezetben felhalmozódott zsír csökkenésével. A gyömbér szintén segíthet minimalizálni a hasi zsírt, hiszen fokozza a zsíranyagcserét. A gyömbér visszafogja a zsírraktározást a szervezetben és ez a testtömeg általános csökkenését is elősegíti. A kurkuma a zsírlerakódást mérsékeli a szervezetben, mint ahogyan a testzsírt és a testtömeget is.

A kömény fogyasztása is elősegítheti a zsírbontást, valamint az étvágyat is csökkenti. Ha a hasi zsír csökkentése a célunk, a köményre akkor is számíthatunk. A citrom támogatja a zsíranyagcserét, csökkenti a testtömeget és a zsír felhalmozódását. A zöld tea is hasonló tulajdonságokkal bír.