A serpenyős lazacot azok is szeretni szokták, akik amúgy nincsenek oda a halas ételekért.


A vajon sült serpenyős lazac tökéletes karácsonyi ebéd, ha nem a konyhában, főzéssel szeretnéd tölteni az ünnepeket. Pillanatok alatt összedobható, elegáns és különlegesen finom. Köretként tálalj hozzá puha sült zöldségeket!

Hozzávalók 4 személyre

A lazachoz:
👉 5 dkg vaj
👉 4 szelet bőrös lazac
👉 2 szál rozmaring
👉 1 citrom leve
👉 só
👉 bors

A párolt zöldségekhez:
👉 10 dkg koktélparadicsom
👉 2 kaliforniai paprika
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 nagy cukkini
👉 1 lila hagyma
👉 olívaolaj

Elkészítés:

A lazac bőrös felén ejts néhány mélyebb bevágást, majd dörzsöld be sóval és borssal. A vajat olvaszd fel egy serpenyőben. Dobd mellé a rozmaringágakat, várj pár percig, amíg a fűszer magába szív a vajból, majd tedd rá a lazacot bőrös felével lefelé. Amikor a feléig kifehéredett, fordítsd meg, facsard rá a citrom levét, és így pirítsd még néhány percig, amíg átsül. A kisült lazacszeleteket tartsd melegen, amíg elkészíted a zöldségköretet.

Ehhez a paradicsomokat vágd félbe, a cukkinit, a paprikát és a lila hagymát cikkekre, a fokhagymagerezdeket pedig vízszintesen felezd el. Dobd őket a lazac sütéséből visszamaradt vajra. Ha szükséges, csorgass még hozzájuk kevés olívaolajat, és tíz perc alatt párold őket puhára.