Az immunrendszerünk egy kényes rendszer, amelyre minden évszakban vigyáznunk kell, azaz egész évben gondoskodnunk kell az egészségéről és a megfelelő táplálásáról, erősítéséről. 

Szerencsére nagyon sok táplálék létezik, amely nemcsak megerősíti az immunrendszerünket, de még esélyt sem ad azoknak a kórokozóknak, például vírusoknak, gombáknak és baktériumoknak, amelyek nemcsak fertőzéseket, de akár komoly betegségeket is képesek okozni. Mutatunk is néhány olyan táplálékot, amely rendkívül hatékony nemcsak az immunrendszer megerősítésében, de a fertőzések elleni küzdelemben is.

A fokhagyma bioaktív vegyületei közé tartoznak például a szulfidok és a poliszacharidok, amelyek növelik ennek a gyógynövénynek a hatékonyságét. Azok a személyek, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, alacsonyabb gyulladási és lipidszinttel rendelkeznek, nem mellesleg a fokhagyma hozzájárul a jobb immunitáshoz is.

Az erjesztett táplálékok is nagyon hasznosak, hiszen probiotikumokban bővelkednek. Az élelmiszerek fermentációja során úgynevezett tejsav termelődik, amely javítja az immunrendszer működését, segíthet a rákos betegségek megelőzésében, és az általános egészséget is javítani tudja. A probiotikumok emellett csökkenthetik azoknak a fertőzéseknek a kockázatait, amelyeket általában a rossz baktériumok okoznak.

Amikor immunitásfokozásról van szó, akkor a gyógynövényekről sem szabad elfeledkeznünk. Ezekből a gyógynövényekből sokféle tea is készülhet, amelyek szintén erősítik az immunrendszert és fokozzák a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A zöld tea, a fehér tea, a fekete tea és az oolong tea például katekinekben és polifenolokban bővelkedik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a szervezetben kialakult gyulladások és akut fertőzések esetén.

A zöld leveles zöldségek mint például a céklalevél vagy a spenót antioxidánsokat, többek között béta-karotint és C-vitamint tartalmaznak, amelyek fokozzák a bélrendszer, az immunrendszer és az agy egészségét is.

Nemcsak a probiotikumok, de a prebiotikumok is hozzájárulnak az immunrendszer megerősítéséhez és a fertőzések elleni küzdelemhez. Ilyen prebiotikum például a fokhagyma, a vöröshagyma, a csicsóka vagy éppen a pitypang.

Az olívaolajról köztudott, hogy csökkenti a gyulladást a szervezetben és segít az immunrendszer megerősítésében.

A gyömbér olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, amely akár meg is akadályozhatja a szervezet autoimmun reakcióit és olyan autoimmun betegségektől óvhat meg bennünket, mint amilyen az ízületi gyulladás.

A színes zöldségek és gyümölcsök olyan biokémiai vegyületekben bővelkednek, mint például antociánok és karotinoidok. Az antoicánok nemcsak remek antioxidánsként működnek, hanem segítik az immunrendszert a fertőzések megelőzésében, illetve természetes gyógymódjai is lehetnek a mikrobiális fertőzéseknek. A karotinoidok segítik a gyulladások leküzdését, és az általános immunitás erősítésében vesznek aktívan részt.

A magvak és a diófélék nagyon sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, többek között E-vitamint, D-vitamint, vasat, szelént, cinket és rezet. Ezek a tápanyagok általában a megnövekedett immunitáshoz kapcsolódnak, illetve nagyon hatékonyak a fertőzésekkel szembeni védelemben is.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak és halolajak fokozzák a fehérvérsejtek aktivitását, ily módon nagyon eredményesen küzdenek meg a fertőzésekkel. Az egészséges zsírok nemcsak az immunrendszernek tesznek jót, hanem a szívnek és az agynak is.

A brokkoli C-vitaminban, illetve olyan fitokemikáliákban és antioxidánsokban bővelkedik, amelyek szintén segítik az immunrendszer működését még a fertőzésekkel szembeni küzdelemben is.

A kurkuma nemcsak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, hanem igencsak nagy a szerepe a fertőzések elleni küzdelemben. Használhatjuk ízületi gyulladás, gyomorbántalmak és húgyúti fertőzések természetes kezelésére is.

A fertőzések elleni küzdelemben a citrusfélék is aktívan részt vesznek, mint például a narancs, a lime, a grépfrút vagy éppen a mandarin. A citrusfélék kiváló forrásai a polifenoloknak, a pektineknek, a C-vitaminnak, az E-vitaminnak, a szelénnek, a cinknek, a vasnak és a réznek. A C-vitamin és a folát az immunitás fokozásában vesz aktívan részt, illetve segítenek az immunsejtek aktivitásának javításában is, ezzel pedig a külső fertőzések leküzdésében lehetnek a segítségünkre. A C-vitamin ezen kívül a gyulladást is csökkenti a szervezetben.