A vashiány rengeteg embert érint, pedig pótlása hétköznapi zöldségek és gyümölcsök bevitelével is megtörténhet.


A vas létfontosságú az egészség szempontjából, mivel a szervezetnek nagy szüksége van rá a hemoglobin előállításához. A hemoglobin pedig elengedhetetlen a vörösvértestek oxigénszállításához.

A vas felelős ezenfelül az izomanyagcsere és az agy támogatásáért, segíti a szervezet hormonszintézisét és a test sejtjeinek megfelelő működését.

A vashiány kezdetben lehet tünetmentes, később azonban számos negatív élettani hatással járhat, mint például fáradékonyság, légszomj, mellkasi fájdalom, hideg végtagok, depresszió vagy szabálytalan szívverés. Bizonyos esetekben vashiányos vérszegénység is kialakulhat. Szerencsére a vas pótlásához nem muszáj étrend-kiegészítőkhez nyúlni, számos zöldségben és gyümölcsben megtalálható ez a nyomelem. Most ezekből válogattunk ki tízet!

A datolya hihetetlenül egészséges és mégis finom étel, amit akár nassolnivalóként is lehet fogyasztani. 100 gramm datolya 4,79 mg vasat tartalmaz, emellett tökéletes antioxidáns- és rostforrás.

A rókagomba bár nem a legolcsóbb alapanyag, az íze és a vastartalma kárpótol minket: 200 gramm belőle 6,94 mg vasat tartalmaz.

A mángold élénk, szivárványszínű zöldség, ami tökéletes saláta-alapanyagnak. Spenóttal keverve vasban gazdag tápanyagforrás lesz. A főtt mángold 150 g-os adagonként 3,4 mg vasat tartalmaz.

A feketegyökér az egyik legjobb fehérjeforrás a vegetáriánusoknak, emellett vasban is gazdag. 250 gramm 5,5 mg vasforrást ad.

A főtt zöldborsó csészénként 2,46 mg vasat tartalmaz. Remek nassolnivaló vagy saláta-összetevő.

A datolya mellett az aszalt sárgabarack is tele van vassal, egy maréknyi adagban napi szükségletünk körülbelül 19 százaléka megtalálható.

Az aszalt szilva tele van vitaminokkal, illetve vasban sem szűkölködik, 100 gramm szilva 3,52 vasat tartalmaz.

Meglepő módon a paradicsomkonzerv is sok vasat tartalmaz, fél csészében 1,57 mg található. Szendvicsbe, tésztához is remek.

A céklaleveleket fogyaszthatja valaki nasiként, vagy használhatja más saláták helyettesítésére salátában. Egy 100 g-os adag 1,9 mg vasforrást kínál.

A gránátalma magja az egyik leggyakrabban ajánlott vasban gazdag gyümölcs, ugyanis remekül száll szembe a vérszegénység elleni küzdelemmel. 100 grammban 0,3 mg vas van.

Ha nem kedveled az aszalt gyümölcsöket, a görögdinnye szintén jó választás lehet. 100 grammban körülbelül 0,24 mg vas van.