A gyönyörű vörös bársony tortát is elkészítheted gluténmentes formában.


Ez a gyönyörű vörös bársony torta alapból gluténmentes, ha pedig szeretnéd, könnyen elkészítheted laktóz- és cukormentes formában is. Barnarizs-liszt és gluténmentes zabliszt keverékét használd hozzá, a cukrot pedig bátran helyettesítsd édesítőszerrel.

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:
👉 16 dkg cukor vagy ennyi cukornak megfelelő édesítő (diétának és ízlésnek megfelelően)
👉 6 tojás szétválasztva
👉 5 dkg barnarizs-liszt
👉 5 dkg gluténmentes zabliszt
👉 3 dkg holland kakaópor
👉 2 evőkanál (természetes) piros ételfesték
👉 1 teáskanál szódabikarbóna
👉 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
👉 1 teáskanál vaníliakivonat
👉 0.8 dl frissen főzött (koffeinmentes) kávé, lehűtve
👉 0.5 evőkanál alma- vagy fehérborecet
👉 0.2 dl növényi olaj

A krémhez:
👉 25 dkg mascarpone vagy krémsajt
👉 20 dkg porcukor vagy ennyi porcukornak megfelelő édesítőszer porrá őrölve
👉 16 dkg szoba-hőmérsékletű vaj

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat összekeverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a többi nedves hozzávalót: az ecetet, az olajat, a kávét, a vaníliakivonatot és az ételfestéket. Keverjük össze alaposan. A fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor), és adjuk hozzá a nedves keveréket, botmixerrel keverjük szép simára. A legvégén óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habját. Tegyük kivajazott, 21 centis tortaformába, és 170 fokra előmelegített sütőben körülbelül 35 perc alatt süssük készre (tűpróba!). Ha magasabb tortalapokat és vastagabb krémréteget szeretnénk, akkor a tésztát 18 centis tortaformában süssük meg. Hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a krémet. A vajat keverjük habosra a porcukor-helyettesítővel, majd adjuk hozzá a mascarponét (vagy krémsajtot), és ezzel együtt keverjük szép simára. Ha kihűlt a torta, először is vágjuk le a tetejét, amit kézzel jól összemorzsolunk. A fennmaradt tortakarikát vágjuk két lapra. Az alsó lapot kenjük meg a krém körülbelül 3/4-ével, majd tegyük rá a másik lapot. A megmaradt krémet kenjük a torta tetejére és az oldalára. A tortamorzsával szórjuk meg a tetejét és az oldalát. Tegyük a hűtőbe legalább 2-3 órára.