Mi történik pontosan az emberekkel karácsony környékén? Mondjuk ki bátran, megőrülnek! 

Évről évre ugyanazokat a hibákat követik el: rohanás ajándékok után, kapkodás a munkahelyen, pánikszerű takarítás, és persze főzés, sütés. Íme, egy lista arról, hogyan élhető túl az év végi őrület családosoknak és egyedülállóknak. 

Ha családos…

1. Ne költsön sokat!

Sokak számára a december a túlköltekezésről, a január pedig a spórolásról, sőt gyakran a nélkülözésről szól. Bármennyire is szeretnénk mindenkinek gyönyörű és drága ajándékokat venni, a legtöbben ezt nem engedhetjük meg magunknak. Az ajándékozás boldog perceit aztán keserves napok, hetek követhetik. Ezt elkerülheti, ha apró ajándékokkal kedveskedik a családtagoknak, barátoknak, és ezeket tanácsos még jóval az ünnepek előtt megvásárolni. Tudta, hogy manapság az ünnepi vásárlási szezon júliusban kezdődik?

2. Ne vállaljon túl sok feladatot!

Ön látja vendégül az összes közeli és távoli rokont? Az előkészületekhez bátran vegyen igénybe segítséget! Nem kell mindenkinek egyenesen ebédre/vacsorára érkeznie, akiről tudja, hogy szívesen tüsténkedik a konyhában, azt kérje meg, hogy segítsen a főzésben. Tudja, négy kéz a konyhában kétszer olyan gyors, mint kettő. Egyre népszerűbbek a „piknik” összejövetelek is, amikor minden vendég hoz valamit. Így változatos köretekkel, salátákkal, desszertekkel dobhatják fel az ünnepi menüt.

3. Ne próbáljon mindenáron megfelelni!

Igen, a nagy-nagynénje szerint a hús megint zsíros/száraz, a káposzta túl nehéz/diétás – hiszen minden évben valamin sopánkodik. És egészen biztos, valaki megjegyzi majd, hogy felszaladt önre néhány kiló, vagy azt szeretnék tudni a szeretet ünnepén, hogy miért nem képes munkahelyet váltani, ha egyszer annyira rosszul bánnak önnel a főnökei. Ilyenkor vegyen egy mély lélegzetet, és próbálja fi gyelmen kívül hagyni a kellemetlen megjegyzéseket. És ne feledje: nem mindenkit kell meghívnia a következő évben…

4. Ne mondjon igent mindenkinek!

Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni, ezért felesleges is ezzel próbálkoznia. Ez az az időszak, amikor az emberek még hajlamosak nagyobb igényeket támasztani a másikkal szemben. Ne aggódjon, ha nem tudja elvinni a gyerekeket edzésre, pedig a szülők közül csak ön dolgozik kötetlen munkaidőben, vagy nem tud ajándékot venni a tanár néninek az utolsó pillanatban. Önnek is lehet más dolga, nem kell mindent elvállalni.

Ha egyedülálló…

1. Élvezze a kötöttségektől mentes életet!

Az egyedüllét egyik előnye, hogy semmi sem kötelező, így ünnepelnie sem kell, ha nem akar. Nem kell családi összejöveteleken feszengeni, ajándékok után rohanni… Örüljön annak, hogy mentesül egy csomó stresszes feladat alól. Ebben az évben csináljon mindent úgy, ahogy önnek jó. Szeretne elutazni? Induljon útnak, akár karácsonyeste! Teljes nyugalomra vágyik? Kapcsolja ki a telefonját és a számítógépét!

2. Éljen a mának!

Itt az ideje a kalandozásnak. Mindegy, hogy az óceán partján szeretne pihenni, vagy Peru titkait fedezné fel, a lényeg, hogy törjön ki a hétköznapokból, a négy fal közül. Ma már nem gond egyedülállóként utazni, egyre többen vágnak neki a nagyvilágnak szólóban is.

3. Ne töltse egyedül az ünnepeket!

Persze, ha magányra vágyik, nyugodtan heverésszen a kanapén, bámulja a tévét, vacsorázzon tálcáról, és kortyolgasson a maga mellé tett borból. Valószínűleg ez lesz élete legszomorúbb karácsonya. Ha nem akar egyedül lenni, de a családjával sem szívesen töltené az ünnepeket, keressen magának karitatív feladatot. A gyermekotthonok, idősotthonok vezetői tárt karokkal fogadják az önkénteseket, akik egy kis örömet és vidámságot csempésznek a lakók életébe.

4. Díszítsen kedvére!

Az exével mindig vita volt azon, hogy hatalmas fát vásárolt, ami alig fért be a lakásba? Azt sem szerette a volt kedvese, hogy mindenhol apró csecsebecsékkel, koszorúkkal díszítette a lakást? Végre úgy dekorálhat, ahogy szeretne.