A Karácsony az az ünnep, amikor a család apraja-nagyja leül az ünnepi asztal mellé, amelyről nem hiányozhat az igazi húsleves sem. 

Az idei ünnepi asztalra mi egy sáfrányos gyöngytyúkhúslevest ajánlunk daragaluskával, ami az erdélyi gasztronómia egyik ismert fogása.

Hozzávalók listája

👉 1 db  gyöngytyúk,
👉 25 dkg  tisztított  leveszöldség,
👉 1 db  paradicsom,
👉 1 db  paprika,
👉 1 db  vöröshagyma,
👉 2  csomó  petrezselyemzöldje,
👉 2  g  sáfrányos szeklice,
👉 2 g egész bors, só.

A daragaluskához:
👉 10 dkg búzadara,
👉 5 dkg liba- vagy sertészsír,
👉 1 db tojás,
👉 só

Elkészítés

A tisztított, megmosott gyöngytyúkot földaraboljuk, és aprólékjával együtt hideg vízben föltesszük főni. Ha felforrt, többször lehabozzuk. Ezután tesszük bele a zöldségeket, a borsot, a sót, a megmosott és kettévágott, platnin pirított héjas vöröshagymát, valamint a sáfrányt. Lassan, gyöngyöző forrással – kb. 2-3 óra alatt – készre főzzük. Ha a hús megpuhult, levesszük a tűzről, kb. 20 percig hagyjuk ülepedni, majd leszűrjük. A levest tálban, húsával (esetleg a benne főtt zöldségekkel) tálaljuk. Betétnek daragaluskát teszünk bele.

A daragaluska készítése:

A zsiradékot az egész tojással jó habosra kikeverjük. Ezután beleszórjuk a darát, sózzuk. A kapott masszát fakanállal alaposan összedolgozzuk, és kb. egy órát a hűtőben pihentetjük. Vizes evőkanállal apró galuskákat szaggatunk belőle, és sós vízben kifőzzük. Vigyázzunk: nem szabad nagyon forrnia! A végén a tűzről lehúzzuk az edényt, és fedő alatt, saját levében hagyjuk megpuhulni.