Olvashatunk könyveket, használhatjuk ügyesen az internetet, az igazi receptek lefirkantott cetliken találhatóak meg. 

Egyre jobban érdekel, vajon mennyi maradt meg ezekből a csodálatos receptekből a mai Erdély mindennapi gasztronómiájában. Így aztán faggatok mindenkit, aki erről valódi információkat adhat, és az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy sok minden megmaradt abból a hagyományból, amit a könyv receptjei tükröznek.

Hozzávalók

A leveshez
👉 3 darab sárgarépa
👉 1 darab fehérrépa
👉 2 darab krumpli
👉 1 darab póréhagyma
👉 1 kis gumó zeller
👉 2 ek olaj
👉 ecet, citrom vagy cibere
👉 tejföl

A gombóchoz
👉 30 dkg darált sertéshús
👉 2 marék rizs
👉 só
👉 1 darab tojás

Elkészítés:

A húsgombócokat készítjük el először. Elkeverjük a húst a rizzsel és a tojással, sózzuk, majd apró gombócokat formálunk belőle. Tálcára sorakoztatjuk őket, és a hűtőben várakoztatjuk, míg el nem jön az idejük.

A zöldségeket körülbelül egyforma méretű kockákra vagy karikákra vágjuk. Lábosban felhevítjük az olajat, kevergetve pároljuk a zöldségeket, míg kis színt nem kapnak. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, sózzuk. Amikor felforrt, óvatosan belerakosgatjuk a gombócokat, és alacsony lángon, gyöngyöztetve főzzük, míg minden meg nem puhul.

A legvégén jöhet a savanyítás ecettel, citrommal vagy, akinek van, ciberével, esetleg instant ciberével.

Tejföllel tálaljuk.