A mustáros szósszal megtöltött göngyölt sertéskaraj akár az ünnepi asztal dísze is lehet.
Készíts idén karácsonykor mustáros szósszal megtöltött, egészben sült, göngyölt sertéskarajt! Az izgalmas és nagyon szép fogáshoz jól mennek a hideg, majonézes saláták. A körettel együtt sütni is jó ötlet: karikázz alá krumplit, almát vagy körtét.
Hozzávalók 8 személyre
👉 1.5 kg egész, csont nélküli sertéskaraj
👉 3 ág rozmaring
A páchoz:
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 teáskanál szójaszósz
👉 2 teáskanál magos mustár
👉 1.5 teáskanál só
👉 1 teáskanál citromlé
👉 1 teáskanál méz
👉 1 teáskanál pirospaprika
👉 1 teáskanál oregánó
👉 1 kávéskanál bors
👉 0.75 dl olaj
A töltelékhez:
👉 20 dkg mozzarella
👉 2 kaliforniai paprika
👉 1 csokor petrezselyem
👉 olaj
Elkészítés:
Az
egész sertéskarajt nyisd fel a következő módon: először a felső
egyharmadánál vágd be, hogy szét lehessen nyitni, majd fordítsd meg, és
vágd be ugyanígy a másik egyharmadnál is. Így egy hosszúkás téglalapot
kapsz. Klopfold ki.
Egy kis tálban keverd össze a szójaszószt, az
olajat, a citromlevet és a mustárt, majd nyomd hozzá a
fokhagymagerezdeket, ízesítsd sóval, pirospaprikával, oregánóval és
borssal. Keverd jól össze, kend meg vele a kiklopfolt hús felső oldalát,
és dörzsöld jól bele. A visszamaradt pácot tedd félre. A rövidebbik
oldalánál fogva tekerd fel a húst, és hagyd pihenni.
A
kaliforniai paprikákat vágd szeletekre. Serpenyőben, kevés olajon párold
meg őket, amíg megpuhulnak. A mozzarellát reszeld le. A megtöltött húst
tekerd le, és oszd el rajta a paprikaszeleteket, a reszelt sajtot és a
felaprított petrezselymet. Tekerd fel újra, és több darab zsineggel
kötözd át. Kend meg a tetejét a visszamaradt mustáros páccal, a madzagok
alá helyezz néhány ág rozmaringot, és helyezd egy tepsibe. Takard le
alufóliával, és told 200 fokos sütőbe. 45 perc múlva vedd le a fóliát a
tetejéről, ha maradt még a mustáros szószból, oszd el a hús tetején, és
told vissza így a sütőbe 20 percre.