Nincs karácsony halászlé nélkül: most a szegedi változattal ismerkedhetsz meg.

A legtöbb családban kerül valamilyen formában halászlé az asztalra karácsonykor: most a szegedi változatot mutatjuk meg, de létezik szekszárdi, bajai és balatoni változat is: általában az adott család származása és személyes ízlése dönti el, ki hogy szereti. Ez a halászlé úgy a legfinomabb, ha vegyesen használsz hozzá pontyot és harcsát.

Hozzávalók 8 személyre

👉 3 l víz
👉 1.5 kg ponty
👉 1.5 kg harcsa
👉 3 makói vöröshagyma
👉 2 paradicsom
👉 2 paprika
👉 2 evőkanál pirospaprika + a halszeletekre
👉 1 hegyes erős paprika
👉 1 evőkanál füstölt paprika
👉 só
👉 bors

Elkészítés:

A halakat pikkelyezd le, bontsd szét, jó alaposan öblítsd le, az ikrákat és a tejet tedd félre. A halat filézd ki, az egyharmadát tedd félre. A többit a fejjel és a farokkal együtt tedd egy nagy fazékba. Öntsd fel hideg vízzel, sózd meg, és lassú tűzön kezdd el főzni. Egy óra múlva jöhet mellé a felkarikázott hagyma, a bors, a pirospaprika és a füstölt paprika. Két-két és fél órán keresztül főzd kis lángon. A félretett halszeleteket irdald be, szórd meg sóval és pirospaprikával, és tedd félre.

A főzési idő leteltével az alaplevet passzírozd át. Legjobb, ha van külön erre a célra egy passzírozód, de ha nincs, szűrőt is használhatsz. Ha biztosra szeretnél menni, szűrd át kétszer, hogy semmiképp ne maradjon benne csont. Az átszűrt alaplevet öntsd rá a besózott halszeletekre, ikrára és tejre. Negyedóra gyöngyöztetés után add hozzá a felkockázott csemegepaprikát és paradicsomot, valamint a felkarikázott erős paprikát. Tíz percig főzd még tovább, ha szükséges, ízesítsd még utána sóval és borssal.