A grépfrút bizonyítottan elősegítheti a súlycsökkenést áldásos hatóanyagainak köszönhetően.


A grépfrút egy népszerű és viszonylag könnyen beszerezhető citrusféle, melynek édeskés-savanykás ízét sokan kedvelik. A gyümölcs tápanyagokban gazdag, kiemelkedően magas az antioxidáns- és a rosttartalma is.

Tudományosan bebizonyították, hogy a különleges ízű trópusi gyümölcsfajta rendszeres fogyasztásával beindítható a súlyvesztés folyamata, és támogatja a bélrendszer működését is.

Alig tartalmaz kalóriát, de tele van tápanyagokkal

A grépfrút egyike azon gyümölcsöknek, melyek a legkevesebb kalóriát tartalmazzák, egy közepes méretű darabban mindössze 52 kalória van.


Ehhez társul magas rosttartalma és a benne található, több mint 15 fajta vitamin, köztük a bizonyítottan fogyást elősegítő C-vitamin is, de más antioxidánsok miatt is érdemes gyakran fogyasztani a téli hónapokban elérhető citrusfélét.

Csökkenti az étvágyat

Kutatások szerint a jelentős rosttartalommal bíró gyümölcsök, mint a grépfrút is, hosszan tartó teltségérzetet okoznak, mert lassítják a tápanyagok felszívódását, ebből pedig az következik, hogy csökken a napi kalóriabevitel mértéke is. A rostok szinte emésztetlenül haladnak végig az emésztőrendszerben, és a bélben található jótékony baktériumokat táplálják.

Gyorsítja a súlycsökkenést

Az előbb említett rosttartalma miatt is támogatja a fogyás folyamatát, ehhez társul a benne lévő víz is, aminek révén hidratálja a szervezetet, enyhe vízhajtó hatás mellett.


Egy 91 fővel végzett kutatásban a résztvevők, akik 12 héten keresztül naponta elfogyasztottak fél grépfrútot az étkezések előtt, szignifikánsan több súlyt vesztettek, mint azok, akik nem: átlagosan három és fél kilóval lettek könnyebbek.

Hasi zsír ellen is beválik

Egy 2011-es tanulmányban bizonyították hasizsír-csökkentő hatását is. A vizsgálat alanyai 12 héten keresztül napi szinten ittak frissen facsart grépfrútlevet, és 20-29%-al csökkent a kalóriabevitelük, átlagosan 4,5 centivel lett kisebb a derékbőségük.

A grépfrút változatosan beilleszthető az étrendbe. A gyümölcs húsát magában is lehet fogyasztani reggelire vagy főétkezések között nasi gyanánt. Finom gyümölcssaláta is készíthető felhasználásával, de a kelkáposztához és az avokádóhoz is nagyon passzol az íze. Az egzotikus citrusféléből pár perc alatt mennyei gyümölcsturmix hozható létre, megéri fogyasztani szezonja alatt.