Levek, amelyek sokáig eltelítenek, és az anyagcserének is jelentős löketet adnak.

Egyáltalán nem mindegy, hogy reggelente mivel indítod a napodat, hiszen a legelső étkezés egész napra meghatározza a vércukorszint alakulását: ha valaki gyors felszívódású szénhidrátokat választ, a vércukorszint gyorsan megemelkedik, majd hirtelen lezuhan, így még ebéd előtt rátör a farkaséhség, ezért több kalóriát vihet be a nap folyamán a szervezetébe.

A tápanyagokban, fehérjékben és a lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag, könnyed ételek mellett a házilag készült italok is segítséget jelentenek az agyagcsere-serkentésben, gyorsabban hozzájárulva a pluszkilók leadásához.

Az alábbi zöldség- és gyümölcslevek amellett, hogy energiával látnak el, számos vitamint, ásványi anyagot és rostokat tartalmaznak, amelyek segítik a máj méregtelenítő munkáját, és felturbózzák az anyagcserét.


A gyömbéres répalitalhoz csupán négy darab közepes méretű répára és egy kis darab gyömbérre lesz szükséged. Utóbbi jellegzetes aromáját és ízét a gingerol-, saogaol- és a zingerontartalma adja, amelyek igen hatékonyan serkentik emésztést, a répa sejtvédő karotint tartalmaz, és segíti a vese méregtelenítő munkáját. Turmixold alaposan össze őket pici vízzel, és már fogyaszthatod is.


A céklában található betain segíti a máj működését és a zsírok lebontását, kiemelkedő rosttartalommal bír, ami sokáig eltelít, de vízhajtó hatással is rendelkezik. Turmixolj össze egy meghámozott, közepes céklagumót egy sárgarépával és pár csepp citromlével, majd hígítsd egy deciliter vízzel.


Az ősz egyik legjobb itala a sütőtöklé, ami nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem magas rost- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően kiváló a fogyókúrához is. Remek vízhajtó, emésztésserkentő hatású. 30 dkg sült sütőtököt turmixolj össze egy főtt répával, és ízesítsd egy csipet ánizzsal, gyömbérrel, fahéjjal, esetleg fél kiskanál mézzel. Hígítsd egy deci hideg vízzel.


A grépfrútlé magas C-vitamin- és rosttartalma révén segíti a bélműködést, így kiegészítője lehet egy könnyed reggelinek. Facsard ki két grépfrút levét, hígítsd fel három deciliter vízzel, és tegyél bele pár mentalevelet.


Az avokádó és az uborka remekül kiegészíti egymást. Kockázd fel őket, tedd a turmixgépbe, csepegtess bele pár csepp citromlevet, egy csipet bazsalikomot, és mixerezd össze. Ha túl sűrű, hígítsd két deci vízzel. Az avokádót magas kalóriatartalma miatt érdemes a reggeli órákban fogyasztani, így a szervezetnek lesz ideje felhasználni a belőle származó energiát, és nem kerül raktározásra.


A paradicsom az emésztésre és a koleszterinszintre is kedvező hatást gyakorol. Sok krómot tartalmaz, ami hozzájárul a vércukorszint stabilan tartásához. A szárzeller segít megszabadulni a szervezetben levő felesleges folyadéktól, és sok ásványi anyagot tartalmaz, valamint rostokban is bővelkedik. Öt darab lédús paradicsomot turmixolj össze két zellerszárral és egy csipet Cayenne-borssal.


A zöld színű zöldségléhez turmixolj össze négy fodroskel-levelet, egy marék spenótot, egy meghámozott kivit és két deci vizet. Ez a vitaminbomba hatékonyan támogatja az emésztést és a természetes zsírégetést, tele van káliummal, C- és K-vitaminnal.


A savanyúkáposzta-lé le tele van probiotikummal, ami a bélflórát védi, és egyensúlyban tartja a bélrendszer baktériumait. A nyers káposztaleveleket gyaluld vékonyra, majd egy nagy üvegben sóval rétegezd. Alaposan nyomkodd le, és hagyd állni hagyni pár napig, majd nyomkodd ki belőle a savanyú levet, és úgy fogyaszd. Emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek, epebetegeknek nem ajánlott.