A spenót természetes segítőnk lehet cukorbetegség, gyomorfekély, pajzsmirigy problémák és szívproblémák esetén is. Megmutatjuk a legfinomabb spenótos recepteket is!

A spenót vagy más néven paraj, a legkorábban termő zöldségek egyike, így a tavasz beköszöntével már a friss áruból válogathatunk a piacon. A spenót vitaminban, ásványi anyagban, rostban és antioxidánsban gazdag, a benne lévő K-vitamin pedig segíti a máj méregtelenítő folyamatait.

Spenót: pajzsmirigy problémákkal és szívbetegséggel élőknek is jót tehet

A spenót bővelkedik A - és B-vitaminban, vasban, magnéziumban, kalciumban, emellett tisztítja és erősíti a szervezetünket, a fogainkat és a fogínyünket.

Emellett segíthet a pajzsmirigy működésének zavarai, gyomorfekély és idegrendszeri panaszok esetén is. De emésztési problémákra, ínysorvadás ellen, szív-és érrendszeri betegségek, májpanaszok, cukorbetegség esetén is érdemes fogyasztanunk.

A spenótból készíthetünk egészséges, tavaszi turmixot, salátát, de palacsintába tölteléknek is ízletes hozzávaló. Nem utolsó sorban pedig vigyáz a vonalainkra, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma.

Palacsinta spenótos túrókrémmel

Hozzávalók: 20 dkg spenótlevél, 25 dkg tehéntúró és ugyanennyi juhtúró, 20 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 doboz tejföl, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, 20 db palacsinta és egy kis só és bors.

Elkészítés: a tehéntúrót és a juhtúrót keverje össze 10 dkg vajjal és a tojás sárgájával. 5 dkg vajon dinsztelje meg a spenótleveleket és az apróra vágott fokhagymát. Ha elkészült, keverje össze a túróval és fűszerezze sóval és borssal. Kenje meg a palacsintát a krémmel és hajtsa négyrét. A maradék vajjal kenje ki a tepsit, tegye bele a palacsintákat, majd kenje be a tetejüket tejföllel, végül szórjon rá reszelt sajtot. 10-15 perc sütés elegendő, és máris kész az ízletes desszert.

Spenótos céklasaláta

Ha salátát készítünk belőle, érdemes tudni, hogy a sötétebb levelű spenót erőteljesebb, míg a halványabbak enyhébb ízzel rendelkeznek.

Hozzávalók: 4 db kisebb főtt cékla, 15 dkg spenót, 10 dkg koktélparadicsom, ecet, két evőkanálnyi vörösbor, olíva olaj, fél teáskanál méz.

Elkészítés: szeletelje fel a céklát és öntse le egy kis ecettel, szórjon rá egy kis sót, borsot , majd hagyja állni 15 percig. Közben vágja ketté a paradicsomot, majd vegyen egy salátás tálat és bélelje ki az alját spenótlevéllel. Adja hozzá a céklát, a paradicsomot, és készítse el a mártást a maradék ecetből, olajból és mézből. Mielőtt tálalja, öntse le vele a salátát és máris kész a könnyű és ízletes köret.

OSZD MEG TE IS, HOGY MINÉL TÖBB EMBERHEZ ELJUSSON!