A krémes, tejszínes sertéskaraj finoman fűszerezve tökéletes ebéd lesz.


Serpenyőben sütve, tejszínes szósszal leöntve fantasztikus, vajpuha sertéskarajt készíthetsz. A könnyen kezelhető, viszonylag sovány karaj a sertés egyik legnépszerűbb része: szeretjük rántva, tepsiben vagy serpenyőben puhulva is. Ha szereted a gombát, ebbe az ételbe is bátran tehetsz belőle, de anélkül is finom lesz.

Hozzávalók

👉 75 dkg sertéskaraj (8 szelet)
👉 40 dkg gomba
👉 7 dkg vaj
👉 4 szem szegfűbors
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 3 dl habtejszín
👉 2 hagyma
👉 2 evőkanál szójaszósz
👉 2 babérlevél
👉 2 pohár víz
👉 1 teáskanál kakukkfű
👉 1 teáskanál liszt
👉 só
👉 bors
👉 olaj

Elkészítés:

A húst, ha szükséges, szeleteld fel és klopfold ki. A szeletek mindkét oldalát dörzsöld be sóval és borssal. Hagyd őket állni szobahőmérsékleten fél órát. A pihentetési idő végén egy serpenyőben hevíts kevés olajat, és oldalanként négy perc alatt piríts kérget a hússzeletekre. Egyszerre csak annyi húst tegyél a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér benne.

A hagymát és a gombát szeleteld fel. A hússütés után maradt zsiradékon párold a hagymát üvegesre, majd add hozzá az apróra vágott fokhagymát, egy perc múlva pedig a gombát. Forgasd a hagymához, majd add hozzá a vajat, és engedd, hogy összeolvadjon. Ezután süsd tíz percig. A megpuhult gombát öntsd fel két pohár vízzel, add hozzá a szegfűborsot, a szójaszószt, a babérlevelet, a kakukkfüvet és még egy kevés borsot. Sózni külön már nem kell, mert a szójaszósz sós.

Keverd össze, pakold bele vissza az elősütött hússzeleteket, majd fedd le, és kis lángon főzd össze egy óra alatt. Amikor a hús megpuhult, a tejszínt keverd el a liszttel. Öntsd a serpenyőbe, és kevergesd egy-két percig, amíg besűrűsödik.