Az céklasalátának tőlünk keletebbre ott a helye a karácsonyi és az újévi asztalon.


A téli időszakban sem kell vitamindús fogások nélkül maradnod: az ukrán céklasalátába a lila zöldségen kívül kerül még sárgarépa, krumpli és csemegeuborka is. A keleti szláv vidékeken az újév hagyományosan nagyobb ünnep, mint a karácsony, általában ezen a napon kerül a céklasaláta is az asztalra, de bármilyen jeles napon vagy akár egy szürke hétköznap este is elkészítheted.

Hozzávalók 4 személyre

👉 2 cékla
👉 2 szál újhagyma
👉 2 csemegeuborka
👉 1 sárga krumpli
👉 1 sárgarépa
👉 1 evőkanál szezámolaj
👉 1 evőkanál olívaolaj
👉 1 teáskanál só
👉 frissen őrölt bors

Elkészítés:

A céklát alaposan mosd meg, majd tedd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Főzd csendesen egy órát. Közben a sárgarépát és krumplit is hámozd meg, de hagyd őket egyben. Egy másik lábosban főzd őket puhára 20-30 perc alatt. Ne tedd ugyanabba a fazékba, amiben a cékla fő, hogy ne legyen minden teljesen lila. Amikor már minden zöldség puha, szűrd le, és két óra alatt hűtsd ki őket. A kihűlt zöldségeket szükség szerint még tisztítsd meg és szeleteld fel.

A csemegeuborkát és az újhagymát is vágd karikákra. Tedd az összes hozzávalót egy salátástálba, locsold meg őket olívaolajjal és szezámolajjal, szórd meg sóval és frissen őrölt borssal, és forgasd össze. Jól behűtve tálald.