A hagyományos almás pite tésztájába zsír is kerül. Most a legfinomabb töltelék titkát is megmutatjuk.


A házias almás pite zsírral gyúrva nagyon finom és puha. Ne csodálkozz, hogy kevesebb kell belőle, mintha vajjal készítenéd. Nem kötelező a tésztalapokat elősütni, sőt ha még nyersen kanalazod rá a tölteléket, szaftosabb is lesz. Az almához keverj darált diót is!

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:
👉 50 dkg liszt
👉 20 dkg cukor
👉 15 dkg zsír + a tepsi kikenéséhez
👉 2.5 evőkanál tejföl
👉 1 tojás + 1 sárgája a kenéshez
👉 1 csomag sütőpor
👉 1 csipet só

A töltelékhez:
👉 1 kg alma
👉 10 dkg darált dió
👉 5 dkg porcukor
👉 1 evőkanál citromlé
👉 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

A lisztet szitáld át. Add hozzá a sütőport, morzsold el a zsírral, majd jöhet a só, a cukor és a tojás. Végül kanalazz hozzá annyi tejfölt, hogy jól kezelhető tésztát kapj. Gyúrd simára, formázz belőle két gombócot, csavard fóliába, és pihentesd fél órát.

Közben készítsd el a tölteléket. Az almát hámozd meg, csumázd ki, reszeld le. Add hozzá a darált diót, a porcukrot, a fahéjat és a citromlevet, hogy meg ne barnuljon. A pihentetett tészta egyik felét lisztezett deszkán nyújtsd ki, és helyezd egy tepsibe vagy piteformába. Szurkáld meg villával, egyengesd el rajta a tölteléket, majd fedd be a másik kinyújtott lappal. A tetejét kend meg tojássárgával, és 180 fokos sütőben fél óra alatt süsd készre.