Sokan tapasztalják meg a hideg láb érzését, aminek a hátterében egészen banális dolgok, de komoly betegségek is állhatnak. Az egyik legjellemzőbb kiváltó a nem megfelelő vérkeringés. Milyen okai lehetnek még az állandó hideg lábnak? Mi állhat a háttérben? Mutatjuk is a válaszokat.


Napjainkban egyre többen szenvednek úgynevezett Raynaud-betegségben, amelyet Raynaud-kórnak és Raynaud-szindrómának is neveznek. A Raynaud-betegség hátterében sok minden állhat: a szervezetben kialakuló gyulladás, idegi sérülések. A Raynaud-betegség egy autoimmun betegség, amely önállóan vagy más társbetegségekkel együtt jelenik meg. Egyik legjellemzőbb tünete a hideg kezek és lábak, ami a nem megfelelő vérkeringés következménye. Az ujjak el is színeződhetnek, lehetnek fehérek, lilák és kékes színűek is.

A neuropátia nevű betegség is eredményezhet hideg végtagokat. A neuropátia nem más, mint az idegek károsodása. A neuropátia vagy perifériás neuropátia önmagában, azaz egyedülálló betegségként is kialakulhat, de jellemzően a cukorbetegség egyik nagyon komoly tünetéről van szó.

Amikor valakinek hidegek a lábai vagy a kezei, arra is gyanakodhat, hogy érrendszeri betegsége van. Kialakulhatott érelmeszesedés is, amely az artériák falára rakódott plakkok következménye. Ennek az egyik legjellemzőbb tünete a hideg végtagok, jellemzően a hideg lábak.

A dohányos embereket sok betegség fenyegeti. Az egyik legrettegettebb betegség nem más, mint a Buerger-kór. Ennél a betegségnél az erek megduzzadnak és gyulladt állapotba kerülnek. Ez megakadályozza a normális véráramlást, és akár vérrögképződés is kialakulhat. Ez a betegség elsősorban a cigarettában található vegyi anyagok miatt jön létre. A betegség tünete a végtagok kékes, vöröses, lilás elszíneződése, és a betegek nagy fájdalmakon mennek keresztül. A dohányzásról való leszokás nemcsak a tüneteket enyhíti, de a betegség lefolyása is jelentősen lelassulhat.

Pajzsmirigy-alulműködésről akkor beszélünk, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Emiatt a végtagok állandóan hidegek lesznek, a hormonpótlás azonban sokat javít a betegek állapotán és a hideg végtagok problémáján.

A gyömbér serkenti a vérkeringést és segíthet a hideg végtagok elleni küzdelemben. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek melegítik a testet. Ezen kívül csökkenti a vérrögképződés kockázatait is. Készítsünk a gyógynövényből teát és fogyasszunk el belőle napi 2-3 csészével.

A hideg lábak ellen jó szolgálatot tehet a fahéj és a szegfűszeg is. Készítsünk teát 3 dl vízből és ízlés szerint őrölt fahéjból és szegfűszegből. Fogyasszuk este lefekvés előtt, hogy ösztönözzük az anyagcsere-folyamatokat és a vér áramlását az egész szervezetben.

A hideg kezek és lábak számára a zöld tea is nagyszerű természetes gyógymód lehet, mivel javítja az erek működését.

Egy remek gyógynövényes fürdőt is készíthetünk. Tegyünk fel forrni vizet egy 2-3 literes lábasban. Adjuk hozzá a következő gyógynövényeket, lehetőség szerint őrölt formában: fekete bors, fahéj, gyömbér, chilipaprika, rozmaring, oregánó, zsálya, kömény. Forralás után várjunk, míg hűl egy kicsit, majd öntsük a fürdővizünkhöz. Ez a gyógynövényes elegy nagyon jó keringésfokozó.