Az enyhén diós aromájú quinoa tökéletes helyettesítője a rizsnek, és sült csirkemellel tálalva fantasztikus ebéd.


Piláfnak is nevezik ezt a quinoás, csirkés egytálételt, amelyet a kedvenc zöldségeiddel dobhatsz fel: ebbe a változatba koktélparadicsom és kaliforniai paprika kerül, de bátran készíts hasonló ételt például sárgarépával és brokkolival is. A quinoa valójában nem gabona, hanem inkább mag, ezért a gluténmentes diétába is belefér.

Hozzávalók

A zöldséges részhez:
👉 25 dkg koktélparadicsom
👉 3 gerezd fokhagyma
👉 2 kaliforniai paprika
👉 1 evőkanál olívaolaj
👉 1 kávéskanál őrölt kömény
👉 0.5 kávéskanál só
👉 0.5 kávéskanál bors

A csirkés-quinoás részhez:
👉 65 dkg csirkemellfilé
👉 2 babérlevél
👉 2 bögre alaplé
👉 1 bögre quinoa
👉 1 hagyma
👉 1 csokor petrezselyem
👉 1 teáskanál oregánó
👉 1 kávskanál őrölt kömény
👉 1 kávéskanál só
👉 0.5 kávéskanál bors
👉 olívaolaj

Elkészítés:

A csirkemellet kockázd fel. Szórd meg sóval, borssal, oregánóval és őrölt köménnyel, locsold meg olívaolajjal, és tedd félre, amíg elkészíted a zöldséges részt.

Ehhez egy mély serpenyőben hevíts olajat. Szeleteld fel a fokhagymát, pirítsd az olajon fél percig, majd add hozzá a kockákra vágott kaliforniai paprikát. Szórd meg sóval, borssal, őrölt köménnyel, és süsd öt percig, közben vágd félbe a koktélparadicsomokat. Add a paprikához, forgasd össze, majd húzd le a tűzről, és kanalazd egy tálba.

A quinoát alaposan öblítsd le, és hagyd megszáradni. Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a zöldségek készültek, pirítsd fehéredésig a befűszerezett csirkemellet, majd add hozzá a quinoát is, és pirítsd még egy pár percig. Öntsd fel az alaplével, dobd mellé a babérlevelet, forrald fel, majd vedd a lángot kicsire. Fedd le, és így főzd lassú tűzön húsz percig. Amikor a vizet magába szívta, forgasd bele a zöldségeket, és szórd meg aprított petrezselyemmel. Még öt percet pihentesd lefedve, hogy az ízei összeérjenek.