Nem véletlen, hogy a tudomány felfedezte magának ezt a különleges gyümölcsöt. A vörös csoda antioxidáns-tartalma ugyanis a vörösboréval és a zöld teáéval vetekszik, és hihetetlen gyógyító erővel rendelkezik.  

Ezt a mediterrán gyümölcsöt leginkább a téli hónapokban találjuk meg a zöldséges pultokon, és bizony érdemes hetente legalább egyet venni is belőle. Látványos piros magjai a legegyszerűbb ételt is feldobják, legyen az csokoládés édesség, vagy sült hús. De akkor is ízletes, ha egyszerűen egy pohár vízbe dobjuk a magocskákat és mentalevéllel és citrommal keverjük össze.

Így gyógyít a vörös csoda

A gránátalma rendkívül sokoldalú gyógyhatását régóta ismerik. Ezért a közelmúltban a kaliforniai Berkeley egyetemen átfogó kutatást indítottak a gyümölcs vizsgálatára. Ezek alapján kiderült:

– rendszeres fogyasztása 40%al csökkenti a káros koleszterin szintet és a magas vérnyomás kockázatát, de hatékonynak bizonyult az érelmeszesedés kezelésében is

– valamennyi gyümölcs közül ez rendelkezik a legerősebb gyulladás gátló hatással

– flavonoid tartalma gátolja a sejtöregedést. Csökkenti a vér sűrűségét, ezáltal csökkenti a szívinfarktus veszélyét

– ösztrogén hormonhoz hasonló anyagokat tartalmaz, így csökkenti a klimaxos panaszokat is

– baktérium- és vírusölő, így többek között képes megállítani a bélrendszeri candida fertőzést is

A legjobb, ha nyersen eszed salátákba, joghurtba, müzlibe keverve. Ha lehet, ne főzd, mert a hőtől elveszíti gyógyhatását.

Az édenkert almája

A gránátalmát évezredek óta a szerelem és a termékenység szimbólumának tartják. Éppen ezért gránátalmával álmodni termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort, de szexre való csábítást és kacérkodást is jelent.