A gomba az egyik legmegosztóbb táplálék. Nagyon sokan kedvelik, de igen nagy azoknak a tábora, akik nem szeretik, pedig egy nagyon egészséges táplálékról van szó. Mutatjuk, hogy miért is annyira egészséges. 

Nemcsak az étrend-kiegészítőkből és a napfényből juthatunk hozzá a D-vitaminhoz, hanem a gomba fogyasztásával is. Ily módon a gomba remek csonterősítőnek is számít, illetve nagy szerepe van a csontritkulás megelőzésében.

A D-vitamin segít a kalcium felszívódásában. Ez azért fontos, mert hiába fogyasztunk D-vitamint és ebben a vitaminban bővelkedő táplálékokat, ha mellé nem fogyasztunk kalciumot. A kalcium a D-vitaminnal karöltve csökkenti a csonttörések kialakulásának kockázatait, hiszen ily módon megnövekszik a csontok ásványianyag-sűrűsége, és ez csökkenti a csontritkulás kialakulásának az esélyeit.

A krónikus stressz sokféle betegséget okozhat, és negatívan hat az agy működésére is. Ha túl sok stressz ér bennünket és nem tudjuk ezeket a stresszhatásokat kivédeni, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy adaptogén gyógynövényeket fogyasztunk. Ilyen adaptogén gyógynövénynek számít például a reishi is. Ez a gomba csökkenti a szervezetben a kortizolszintet, illetve remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Emellett javítja a kognitív funkciókat, fokozza a hangulatot, növeli az energiaszintet és jelentősen lecsökkenti a neurodegeneratív betegségek kockázatait is.

Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy csökkent immunfunkciókkal kell számolnunk és még a depresszió kockázata is megnő. A gomba remek D-vitamin-forrásnak számít, így akkor is hozzájuthatunk ehhez a vitaminhoz, ha éppen nincs odakint napsütés, hogy feltöltekezzünk napfényvitaminnal.

A gomba rendkívül sok tápanyagot tartalmaz, azonban csak nagyon kevés kalória van benne, így voltaképpen a fogyásunkhoz is aktívan hozzájárulhat.

A gomba B-vitaminokban is bővelkedik, így aktívan részt vesz az energiaszint fokozásában. A B-vitaminok megtámogatják az idegrendszer egészséges működését, csökkentik a pajzsmirigybetegségek és az anyagcsere-rendellenességek kialakulásának kockázatait.

Az Alizetics oktatók taplálkozási tanácsadással is segítik a stúdióinkban tornázó hölgyeket.