Az ördögnyelv igazi „sztár” a fogyókúrás hatóanyagok körében: hosszú ideje folyamatosan a top termékek között van és nagyon úgy tűnik, hogy nem is akar csökkenni a népszerűsége. Persze meg is van ennek az oka, hiszen egy nagyon hatásos, nem csak a laboratóriumi kémcsövekben, hanem a valódi életben is működő hatóanyagról van szó. Érdemes hát egy gyorstalpalót tartani róla: összegyűjtöttük egy csokorba az ördögnyelvvel kapcsolatos 10 leggyakoribb kérdést és egytől egyig, részletesen válaszoltunk is rájuk!


1. Kérdés: Mégis mi az az ördögnyelv?

Válasz: Az ördögnyelv egy Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos növény, latin neve Amorphophallus konjac. Egyéb neveken is ismert, például konjakgyökér, leopárdkontyvirág, kígyópálma, gumópálma, tigrispálma, csodagumó, tintabuzogány. A fogyókúrát támogató hatóanyag, vagyis a glükomannán, a növény gumójában található meg, igen magas koncentrációban.


2. Kérdés: Mit nyújt az ördögnyelv-kivonat, amit más fogyókúrás kiegészítő nem tud nyújtani?

Válasz: Habár az étrend-kiegészítők piaca tele van olyan csodaszerekkel, melyek bámulatos fogyást ígérnek, valójában csak kevés olyan hatóanyag létezik, melynek hatékonyságát számos klinikai vizsgálat is igazolta. Még ritkábban fordul elő az, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) értékelése alapján egy fogyókúrás hatóanyaggal kapcsolatos állítást az Európai Bizottság (EC) is engedélyez.

A glükomannán (ördögnyelv-kivonat) azonban minden fenti szempontnak megfelel! A glükomannán a csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül hozzájárul a testtömegcsökkentéshez. A kedvező hatás napi 3 gramm glükomannán bevitelével érhető el.

A glükomannán egy egészen egyedülálló hatóanyag, vízoldékony növényi rost (poliszacharid), ami kiemelkedik az egyéb, rosttartalmú fogyókúrás készítmények sorából. Eltér a többi vízoldékony rosttól, ugyanis erősen viszkózus, ettől nagyon hatékony fegyverré válik a fogyókúra során. A tudományos kutatások alapján több úton is támogatja a fogyást:

  • A glükomannán víz hatására méretének akár százszorosára is képes duzzadni, eltelíti a gyomrot, ezzel teltségérzetet vált ki és csökkenti az összkalóriabevitelt.
  • Késlelteti a gyomorürítést, amivel hozzájárul a jóllakottságérzet növeléséhez.
  • Csökkenti a szénhidrátok és a zsírok felszívódását.


3. Kérdés: Kinek ajánlott az ördögnyelv-kivonat használata?

Válasz: Az ördögnyelv alapvetően mindenkinek ajánlott, aki búcsút szeretne inteni a súlyfeleslegnek, egészséges és biztonságos úton. Teljesen mindegy, hogy mennyi a plusz kilók száma, az ördögnyelv beiktatása a diétás étrendbe mindig nyújthat plusz segítséget. Különösen ajánlott azoknak, akiknek alacsonyabb a rostbevitele, illetve akiknek gondjaik vannak a hirtelen jelentkező falásrohamokkal, az esti nassolással vagy általában véve az állandó éhségérzettel és nagy étvággyal.


4. Kérdés: Kinek NEM ajánlott az ördögnyelv-kivonat használata?

Válasz: Az ördögnyelv fogyasztása gyermekek, terhes nők számára nem ajánlott!


5. Kérdés: Mennyi ördögnyelv-kivonatot szükséges fogyasztani naponta a kívánt hatás elérése érdekében?

Válasz: Ahogy minden vitamin, gyógynövény vagy egyéb étrend-kiegészítő, úgy az ördögnyelv-kivonat esetében is nagyon fontos, hogy a megfelelő napi dózist juttasd a szervezetedbe. Túlzottan alacsony bevitel esetében a hatóanyag el sem éri a kívánt hatást (egyúttal teljes pénzkidobás a termék használata), a túlzottan magas bevitel pedig kellemetlen mellékhatásokat is okozhat.

Kedvező hatás napi 3 gramm glükomannán bevitelével érhető el, ez az a dózis, amit tudományos vizsgálatok sora bizonyítottan hatékonynak talált. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szintén úgy határozta meg, hogy a hasznos élettani hatáshoz napi 3 gramm glükomannán fogyasztása szükséges!


6. Kérdés: Pontosan hogyan is kell használni az ördögnyelv-kivonatot? Mire kell ügyelni?

Válasz: Az ördögnyelv-kivonatot kapszula formájában a legegyszerűbb használni, a szükséges napi adagot gyorsan, kényelmesen, gyakorlatilag bárhol és bármikor beszedheted így. A napi 3 grammos adagot ajánlott elosztani 2-3 egyenlő adagra a nap folyamán. Az ördögnyelv-kivonatot minden esetben kb. 15-45 perccel étkezés előtt kell beszedni, bőséges folyadékkal (1-2 pohár vízzel). Más időben használva az ördögnyelv nincs hatással a fogyásra. A megfelelő folyadékbevitelre mindig nagyon ügyelj, nem csak a beszedéskor, hanem az egész nap folyamán is, különben székrekedés jelentkezhet (ne felejtsd, hogy a glükomannán egy vízoldékony rost!).


7. Kérdés: Edzeni is kell ahhoz, hogy az ördögnyelv-kivonat hasson?

Válasz: Az edzés nem feltétele annak, hogy az ördögnyelv-kivonat ki tudja fejteni jótékony hatását, elegendő az, ha a csökkentett energiatartalmú étrend keretein belül használod. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a rendszeres testmozgást érdemes lenne elhanyagolnod: a heti 3-4 alkalommal végzett edzésnek temérdek jótékony egészségügyi hatása van és nem utolsósorban a fogyást is gyorsabbá, hatékonyabbá teszi.


8. Kérdés: Mire kell figyelni ördögnyelv-kivonat vásárlásakor? Minden termék egyformán hatásos?

Válasz: Tévedés azt hinni, hogy minden ördögnyelv-tartalmú étrend-kiegészítő (kapszula, por, shake, stb.) egyformán hatásos. Ne gondold azt, hogy elegendő, ha a legolcsóbb terméket választod, nagyon is fontos, hogy körültekintő légy. Csakis megbízható, magyar nyelvű, Magyarországon bejegyzett cég által üzemeltetett webshop-ból vásárolj ördögnyelv-kivonatot. Sajnos léteznek hamisítványok, hatóanyagot kevesebb mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmazó termékek, sőt, rosszabb esetben akár tiltott és az egészségre káros összetevők is lehetnek egyes készítményekben.

Gyanakodj, ha egy adott készítmény előállítóját, illetve magyarországi forgalmazóját, bejelentőjét nem lehet nyomon követni, ha a cég neve, székhelye, a kapcsolattartásra, elérhetőségre vonatkozó adatok (pl. e-mail cím) egyértelműen nem azonosíthatók. Csak biztosan azonosítható forrásból származó, magyar nyelvű címkével ellátott terméket vásárolj!

Kizárólag olyan ördögnyelv-kivonatot használj, ami megfelel az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szigorú előírásainak, vagyis a napi adagja 3 gramm glükomannán.


9. Kérdés: Vannak-e az ördögnyelv-kivonatnak egyéb pozitív hatásai is?

Válasz: Az ördögnyelv-kivonatot az elmúlt évtizedekben igen széleskörűen vizsgálták a különböző tudományos kutatások. Ennek köszönhetően mára jó pár pozitív hatást ismerünk, melyek egy része ráadásul közvetett módon a fogyókúra sikerességére is hatással lehet!

  • A glükomannán egy prebiotikum, ami azt jelenti, hogy táplálékul szolgál az emésztőrendszer barátságos, probiotikus baktériumai számára.
  • Igen hatásos a székrekedés kezelésére is, hiszen segíti a széklet térfogatának növelését azáltal, hogy vizet képes megkötni.
  • Egy 2008-ban publikált, 14 korábbi kutatás eredményét összegző tanulmány alapján a glükomannán jótékonyan hathat a teljes koleszterinszintre, a „rossz” LDL koleszterinszintre, a triglicerid nevű vérzsírok szintjére és a vércukorszintre is.
  • Kutatások szerint a glükomannán étrendbe történő beiktatása csökkentheti a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.