Tény: a „lapos has” elérésére több ezer cikket, tippet sőt terméket is találhatsz, amelyek azt ígérik, egy hét vagy legrosszabb esetben egy hónap alatt összejöhet az álom, olyan lapos és izmos lesz a hasad, amilyenre mindig is vágytál. Ezek a „csodareceptek” persze nem sűrűn működnek, viszont az alábbi tippek tényleg segítenek az álmod elérésében!


1. Figyelj a testtartásodra!

Ha figyelsz arra, hogyan állsz, vagy épp ülsz, nem csak a gerinced egészségén segítesz, hanem a hasad is laposabbnak tűnik, ráadásul ehhez egyetlen izzadtságcseppet sem kell ejtened.

Húzd ki magad, told ki a mellkasod, figyelj, hogy a súlyod egyenletesen legyen elosztva a talpadon, ha állsz és sétálsz, a vállaidat pedig a füleiddel próbáld egy vonalba hozni.


2. Ne csak hasizomra eddz!

Sokan azt a hibát követik el, hogy a szebb hasért minden mást feláldoznak az edzések során, ez azonban ritkán vezet a kívánt eredményre.

Próbálj olyan gyakorlatokat végezni, amelyek a teljes testedet megmozgatják (ebben segíthet pl. a pilates, a jóga, vagy a TRX is akár), így a végeredmény is sokkal szebb lesz! Ha most kezdesz el edzeni, ne akarj egy hét alatt csodát tenni, lassan, de biztosan haladj, és nyugodtan kérj segítséget egy profi edzőtől, ha tanácstalan vagy.


4. Próbálj ki más gyakorlatokat a felülések helyett!

A hasizmok erősítése szinte kiirthatatlanul összefonódott sokak elméjében a sorozatos felülésekkel. Pedig a felülésnél van jobb, hatékonyabb és mégis kíméletesebb gyakorlat – nem is egy.

Ilyen például az „állva evezés”:

Állj kis terpeszben, húzd ki magad, feszítsd meg a hasad. Kulcsold össze az ujjaidat a tested mellett, a bal oldalon, fújd ki a levegőt, majd fordítsd a felsőtestedet balra, mintha eveznél, és emeld fel a bal lábadat. Vegyél egy mély levegőt ebben a pozícióban, majd térj vissza az alapálláshoz. Ezután végezd el ugyanezt, csak a jobb oldaladon. Váltogasd az oldalakat, és csinálj ebből naponta 20 sorozatot!

A legújabb tudományos eredmények szerint létezik célzott zsírégetés is, vagyis fokozhatod a zsírvesztést tested egy bizonyos területén (pl. a hasadon).


5. Figyelj arra, mit eszel!

Még a fenti gyakorlatok sem fognak sokat érni, ha nem figyelsz arra, mit eszel. Ha ugyanis zsír van a hasadon, a hasizmaid sosem fognak látszani. Kerüld a zsíros, olajos ételeket, a fehér liszt és cukor-tartalmú élelmiszereket, egyél minden nap zöldséget, és mozogj minél többet, a kívánt eredmény csak így fog jönni!


6. Reális célokat tűzz ki!

Ahogy már korábban is írtuk, bármennyire is jól hangzanak, sajnos az „Egy hét alatt lesz kockahasad!” kezdetű edzéstervek nem működnek. Tűzz ki reális célokat magad elé, és ne add fel, ha nem látsz változást azonnal. A kitartó munkád biztosan meghozza a gyümölcsét!


+2 Ha úgy érzed semmi sem segít a fentiek közül:

1. Járj utána a hormonális egyensúlyodnak!

Ha nem látod az eredményt, pedig betartod a fentieket, lehetséges, hogy hormonális eredetű a hasi hízás. Főleg akkor van erre esély, ha egyébként viszonylag lapos hasad volt évekig, aztán szinte egyik pillanatról a másikra növesztettél pocakot. Az évek múlásával a test egyre inzulin rezisztensebb lehet, ami a zsír raktározásához vezet, ahelyett, hogy elégetné a test. A nők hormon háztartása ezen kívül a menopauza előtti és alatti időszakban ösztrogén-dominánsabb, mely szintén inzulinrezisztenciához vezethet. Ha ezt tapasztalod magadon, érdemes konzultálnod az orvosoddal, mert egy egyszerű vérvizsgálattal igazolható vagy kizárható a hormonprobléma.


2. Nézesd meg a hasizmaidat, hogy nincsenek-e szétnyílva!

A szétnyílt hasizom főleg azokra jellemző, akik már szültek (nem csak császárral), de akár férfiaknál is előfordulhat túl nagy erőkifejtéstől, nehéz tárgyak emelésétől.


Magadnak így tudod ellenőrizni:

  • Feküdj hanyatt, húzd fel talpra a lábakat.
  • Tedd egyik kezed a tarkódra, és emeld el a fejed, mintha hasprést akarnál csinálni – a lapockákat tartsd végig a talajon.
  • Másik kezeddel nyúlj “bele” a köldöködbe. Nézd meg, hány ujjad fér be az egyenes hasizmod jobb és bal oldala közé. Tapogasd ki, milyen hosszú szakaszon lehet benyúlni az izmaid közé. 1

Ha megvizsgáltad magad és szerinted neked szétnyíltak a hasizmaid, fordulj szakértőhöz! Ha szétnyílt hasizmod van, egyes hasizom gyakorlatok kifejezetten árthatnak – ezért is jó, ha tisztában vagy a helyzettel!