Az elhízás nem csupán túlevés miatt alakulhat ki. A testsúlynövelő lelki terhek is jelentősen befolyásolják a súlygyarapodást. Melyek ezek, hogyan lehet tőlük megszabadulni?

Az elhízás okai között szerepelhetnek genetikai, hormonális tényezők, ám lassú anyagcsere is lehet a háttérben. Különböző környezeti tényezők, mint az otthonról hozott szokások nagyban befolyásolják a felnőttkori testsúlyunkat. A családi minta hatással van az életmódunkra, étkezési szokásainkra, az étkezéshez való hozzáállásunkra. Ha hibásan sajátítjuk el az evéshez való viszonyunkat, akkor azt a későbbiekben igen nehéz lesz helyre hozni. Ez a tanulás csecsemőkortól kezdődik.

Fontos, hogy az anya hogy értelmezi a gyerek szükségleteit. A felnőttkori elhízás oka (amely sokszor már a gyermekkorban felszedett kilók leadásával kezdődik), hogy az anya a csecsemő minden jelzésére megetette gyermekét. Később ugyanezt teszik az elhízott emberek, mert nem tanulják meg az éhség és a különböző emocionális állapotok megkülönböztetését. A félelmet, haragot, szorongást, izgalmi állapotot éhségnek címkézik. Illetve megtanulták, hogy az evés csökkenti az izgatottságot, így érzelmi evőkké váltak.

Mivel a belső éhségingereket rosszul érzékelik, így a külső jelzőingerekre nagyon fogékonyak. Csupán az étel illata és látványa komoly gyomorkorgató erejű lehet egy érzelmi evőnél. Étkezési viselkedésük külső szabályozás alatt áll.

Hogyan tekintünk egy kövér emberre?

A kövér embereket többféleképpen ítélik meg. Szociokulturális tényezők befolyásolják, hogy miként tekintünk rájuk. A korok és kultúrák nagyban befolyásolják, hogy kövérnek lenni pozitív, avagy negatív dolog.

A ma divatja és divattervezői a karcsúságot részesítik előnyben. A soványabb hölgyek könnyebben találnak maguknak ruhákat, mint húsosabb társaik. Az egykor igen divatos kórosan sovány modellek helyett már az egészségesebb testsúlyúakvonulnak fel a kifutókon, ám a kövérség elfogadása a divatiparban és ezzel együtt a civilizált társadalmakban még várat magára.

A nőknek több előítélettel kell szembenézniük súlyukkal kapcsolatban. Sok teltebb hölgyet gyötör a bűntudat testalkata miatt. Rengetegen szenvednek az emberi testsúllyal kapcsolatos sztereotípiák és a diszkrimináció miatt. A ducibb nőket például sokan anya-szimbólumként könyvelik el, még a karcsúbbakra a sikeres, és törtető jelzőket aggatják.

Többletsúly, mint védelem?

A testsúly és alelki egyensúly szoros összefüggésben áll egymással. Rengetegen karcsúságra vágynak, de nem merik vállalni, ami a fogyással jár. Egy elhízott embernek a kapcsolatteremtés is nehezére esik, így sokszor az evés az egyetlen társa. Az étkezésekkel pótolja a közösségi, vagy egyéb társas tevékenységeket.

A kövérek sokan depressziósak alkatuk miatt. Hozzá kell tenni, hogy a testsúly okozta lelki problémák nem csupán az elhízott embereket érintik, hanem minden olyan egyént, aki nem tud megbékélni kilóival.

Hogyan kezeljük a kövérséget?

A kövérség kezelése összetett. Az elhízott ember testét és lelkét egyaránt kezelni kell. A tartós és eredményes fogyás érdekében növelni kell a súlyvesztő személy énerejét. Meg kell küzdenie a súlya miatt ért előítéletekkel. Növelni kell stresszkezelő képességét. Amíg belül, lelkileg nem erősödik meg a fogyni vágyó, mindaddig a fogyókúrák kevésbé, vagy teljesen hatástalanok lesznek.

Fogyás, mint önismereti út

A fogyással lelki változások is járnak. Változik a környezethez való viszonyulás. Kezelés közben olyan problémák jönnek elő, amit eddig evéssel oldottak meg. A fogyással tehát nem csak fölös kilóinktól, de hamis énképünktől és az elhízás miatti depressziótól is megszabadulhatunk.

Forrás: Napidoktor