Őrjítő, hogy a sok-sok leolvadt kiló után pont az a néhány zsírpárnácska nem akar eltűnni, ami még maradt?
Egészségesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz, elvileg kalóriamínusszal zársz minden napot… de mégis olyan, mintha végleg megállt volna a fogyás? Ráadásul éppen a finisben?

Lehet, hogy túl sokat akarsz fogyni?

Még mielőtt elolvasnád a tippjeinket, tedd fel magadnak a kérdést: biztos, hogy optimális a súly, amit el szeretnél érni? Valóban javítana az életminőségeden és a megjelenéseden, ha az a néhány kiló még lemenne? Vagy talán már így is minden rendben lenne, de a “csak azért is” elv makacssága munkál benned?

Ha az a válaszod, hogy igen, a fogyásnak folytatódnia kell, a továbbiakban segítünk neked.

Kalóriák újraszámolva

Ne feledd, hogy a kalóriaszükségleted az új tömegednek és testösszetételednek megfelelően változott. Tehát ami néhány kilóval korábban még biztos kalóriadeficitet jelentett, ma már nem fix, hogy a fogyás záloga lesz. Nézz meg egy makronutrienseket is mutató kalkulátort, hogy a jelenlegi adataiddal milyen mennyiségeket ajánl, és ennek megfelelően tervezd mostantól az étrendedet, illetve az edzéseket! A rutinná vált cselekvés a fogyás egyik legnagyobb ellensége, hiszen a tested is változik, így a rá gyakorolt hatásnak is változnia kell. Ügyelj azonban arra is, hogy a túl csekély tápanyagbevitel lassítja az anyagcserét, tehát koplalással sem fogsz célt érni!

Mínusz egy százas

A legegyszerűbb módja az utolsó kilók leadásáért végzett edzés felturbózásának, ha naponta száz kalóriával többet égetsz el általa. Csináld egy kicsit tovább, egy kicsit intenzívebben - hamar meglesz az eredménye! Vagy az is szuper megoldás, ha becsempészel plusz húsz perc sétát, ami azt jelenti, hogy ha például tömegközlekedsz, akkor egy-két megállóval előbb szállsz le.

Rejtett zsír

Rengeteg olyan élelmiszer létezik, ami rejtett zsírtartalommal bír. Ez nem azt jelenti, hogy a címkén ne lenne feltüntetve a valódi mennyiség - hanem azt, hogy szerepel rajta valami más csábító jelző, jellemzően cukormentesség, ami eltereli a figyelmet a zsír értékéről. Dietetikusok szerint a szervezetünkbe kerülő zsiradékok nagyjából negyede hozzáadott zsír, amit könnyedén ki lehet iktatni.

Helyes adagok

Vizsgáld meg, hogy megfelelő méretű adagokat eszel-e! A kisebb tányérok eleve segítenek, de ha teljesen ki szeretnéd zárni a tévedés lehetőségét, nézz meg egy hivatalos táblázatot és vesd be a konyhamérleget! Olyan listák is léteznek, amelyek szemmértékre mondják meg a helyes porciót: húsból például hivatalosan egy kártyapakli méretének felel meg egy szelet.

Figyelj, mit iszol!

Előfordulhat, hogy a napi folyadékszükségleted fedezésével akár egy főétkezésnyi kalória is lecsúszik. A gyümölcslevek, a szénsavas üdítők és a jeges teák hihetetlen mennyiségű cukrot tartalmazhatnak, amivel szinte észrevétlenül ássák alá a célodat. A tejes-habos kávé szintén nagy mumus: némelyik kiadósabb, mint egy szelet csokitorta. Tiszta vízzel és zöld teával célszerű inkább próbálkozni.

Kevesebb stressz

A kortizol nevű stresszhormon közvetlenül kihat az anyagcserédre, illetve befolyásolja az éhség és a jóllakottság érzetéért felelős vegyületek szintjét is. Ami azt jelenti, hogy ha feszült vagy, akkor többet eszel, sőt még a zsír is könnyebben rakódik le. A súlyodra rágörcsölve sajnos pont krónikus stressznek teszed ki magad, és ez paradox módon akadályozhat a megoldásban. Lazíts, meditálj, relaxálj - a gondok elengedésével a kilók is megindulhatnak!