Már egyetlen olyan éjszaka is, amikor csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem alszunk, egészen komoly negatív hatásokat képes gyakorolni a testünkre és az egészségünkre. Több nap után pedig egészen extrém tüneteket tapasztalhatunk.
Ha kimarad a megszokott hat-nyolc óra, az olyan hatással van a látásunkra és a mozgásunkra, minta tíz százalékos lenne a véralkohol-szintünk, ráadásul a memóriát is károsítja.

Két álmatlan éjszaka után károsodik a testünk oxigénfelvevő képessége is. Fizikailag erőtlenebben leszünk, beszéd közben elfelejthetünk szavakat, amiket ki akarunk mondani.

Ha három éjjel egymás után nem alszunk, jelentősen romlik a koncentráló képességünk, könnyen idegesek, feszültek leszünk, szívverésünk abnormálisan felgyorsul - 2015-ben dokumentáltak egy esetet, melynek során egy férfi, aki három egymást követő napon nem aludt, meghalt szívelégtelenségben.

Ha négy éjszaka is kimarad az alvás, az agyi funkcióink sem működnek megfelelően: az agy 5-10 másodpercekre "elalszik" akkor is, ha ébren vagyunk. Fejnyomást, hallucinációkat tapasztalhatunk.

Öt napnyi alváshiány után gondolkodásunk lelassul, problémamegoldó képességünk jelentősen lecsökken, és a paranoia jeleit tapasztalhatjuk magunkon.

Hatnapos alvásmegvonás pszichózist eredményez, ekkor már nem tudjuk érzékelni a külvilágot és a valóságot. Természetesen ez már egy extrém szituáció - mindenesetre ha alvászavaraink vannak, semmiképp ne várjuk ki ezt az állapotot, két-három napnyi alváskimaradás után érdemes lehet inkább orvoshoz fordulni.