A porckopásos betegek egészségére nézve fantasztikus hatása lehet már heti egyórányi tempós sétának - derül ki egy friss kutatásból.
Miután egy néhány nappal korábban publikált tanulmány rámutatott, hogy a sportolás segíthet megelőzni a porckopás által előidézett porckárosodást, most egy újabb tudományos munka hívja fel a figyelmet a mozgás előnyeire, a porckopásban szenvedőkre fókuszálva.

Napi 10 perc csodákat tehet

A tanulmány szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy heti egyórányi - vagyis napi szinten alig 10 perc - tempós séta már hatékonyan segíthet megelőzni, hogy idősebb korukban mások segítségére szoruljanak a betegek. A szakértői csoport több mint 1500 felnőttet követett nyomon 2008 és 2014 között: az alanyok 49 és 83 év közöttiek voltak, és a kutatás kezdetén nem volt semmiféle fogyatékosságuk.

A tudósok gyorsulásmérővel mérték az alanyok aktivitási szintjét és mindent gondosan feljegyeztek. Négy évvel a kutatás vége után megismételték a vizsgálatot az egykori résztvevőkkel, majd összegezték az adatokat.

Meglepő eredmények születtek

Azoknál, akik heti szinten legalább egy órát mozogtak - naponta átlagosan körülbelül 10 perc tempós sétát tudtak beiktatni -, 85 százalékkal csökkent annak veszélye, hogy a későbbiekben nehezükre essen egyedül átkelni az úttesten, valamint a felére csökkent annak kockázata, hogy az alanyok a jövőben nem tudnak elvégezni olyan hétköznapi feladatokat, mint segítség nélkül kisétálni a szobából vagy egyedül felöltözni.

A kutatócsoport tagjai azt remélik, hogy eredményeik ismeretében még több egészségügyi dolgozó ajánlja majd a rendszeres mozgást a porckopásban szenvedőknek. Továbbá úgy vélik, szükség lenne valamiféle köztes célkitűzésre azok számára, akiknek valamilyen okból le kell mondaniuk a rendszeres mozgásról.