Bizonyára mindenki találkozik legalább egyszer élete folyamán azzal az időszakkal, amikor picit megszalad a túró rudi, meg a pékáru, aztán pedig fogyni, zsírt leadni szándékozik az egészsége érdekében, vagy, hogy kívánatosabbnak érezze magát.. 
Ilyenkor jönnek a különböző kérdések: kell-e testmozgás, és ha igen, milyen formában, mit és hogyan egyek, mit ne egyek. Segítségképpen adunk pár hasznos tippet arra, hogy milyen ételeket érdemes kerülni, ha meg akarunk szabadulni attól a bizonyos nem kívánt úszógumitól.

1. Fehér pékáruk/cukor

Igen, ebbe bele tartozik a fehér kenyér, a különböző sütik, a pogácsák, túrós batyuk, tészták és minden olyan étel, ami nem teljes kiőrlésű lisztből, hanem fehér lisztből készült és fehér cukrot tartalmaz.

Mi ezekkel a gond? Legkevesebb 70 g/100 g szénhidrátot tartalmaznak, de nem ritka hogy ezekben a termékekben a cukor és a szénhidrát együttes mennyisége eléri a 85g/100 g-ot is. A fehérje tartalmuk pedig minimális, 5-7g/100 g. Gyakran zsírtartalmuk is hagy kívánni valót maga után, mivel a különböző gyors/látvány pékségekben költséghatékonyság szempontjából igyekeznek a legolcsóbb alapanyagokat felhasználni.

2. Májkrém

A májkrémekkel az a probléma, hogy legtöbbször nem, vagy csak nagyon kevés májat tartalmaznak, darált belsőségeket, és magas zsírtartalmú részeket, ételszínezéket viszont annál inkább. A szénhidráttartalma minimális, viszont a zsírtartalma igen magas 25-30/100 g körül mozog.

3. Virsli

A jobb fajta virslik fehérje tartalma eléri a 19g/100 g-ot is, viszont zsírtartalmuk még az előbb említetteknek is igen magas (30g/100 g), noha sertés, illetve baromfi húsból készülnek.

4. Párizsi

A párizsinak is viszonylag elfogadható a fehérje tartalma, a zsírtartalma viszont igen magas (30/100 g).

5. Fitnesz müzli

Előszeretettel kampányolnak a fogyás mellett különböző, a boltok polcain kapható müzlikkel, mondván, hogy ezek alacsony zsírtartalma elősegíti a fogyást. Csak éppen azt felejtik el, hogy e müzlik cukor és szénhidráttartalma az egekben van (75-80g/100 gramm). (…és ugye az elhízásban fontos szerepet játszik a szénhidrát, a zsír csak egy raktározó szövet, ami a szervezet fölös energiáit tárolja, persze fogyasztása is fölösleget okoz.)

6. Téliszalámi

Még a ketogén diétásoknak sem ajánlott a téliszalámi fogyasztása, bár fehérjetartalma igen magas, viszont a sajnos a zsírtartalma is (46g/100 g).

7. Burgonya

Nem csak hogy magas a glikémiás indexe - és emiatt felemeli a vércukorszintet -, mindezek mellett a szénhidráttartalma is jelentős.

8. Lencse

Bár újévi fogadalmakkor kifejezetten hasznos a fogyasztása, hiszen jó szerencsét idéz elő a babona szerint, viszont a fogyókúrás/szálkásító időszakunk szempontjából kedvezőtlen hatásai lehetnek magas szénhidráttartalma (53g/100 g) miatt.

9. Sárgaborsó

Bár kiváló növényi fehérje forrás, a sárgaborsó szénhidráttartalma igen magas (53/100 g), viszont a glikémiás indexe közepes.

10. Sajtok

Amennyiben nem kimondottan zsírszegény (sovány/light) sajtokról beszélünk, a sajtok zsírtartalma általánosságban igen magas (20-40g/100 g). Bár alkalmas fehérje forrást jelentenek, ha kerülni szeretnénk a húsok fogyasztását, zsírtartalmuk azonban nem előnyös a fogyókúránk szempontjából.

Remélem, hogy a fent leírtakkal sikerült hozzájárulnunk az elkövetkező szálkásító, illetve fogyókúrás időszak sikerességéhez.  A következő cikkünkben újabb hasznos tippekről rántjuk le a leplet, addig is ne feledjétek, a „barna” szénhidrát jöhet, de az is csak mértékkel.