Németországban nincs ünnep bajor karácsonyi stollen nélkül. Most egy viszonylag egyszerűen összeállítható, marcipános receptet mutatunk.


Ha készítettél már kelt tésztát vagy valamilyen házi kenyeret, a bajor karácsonyi stollen sem fog nagy gondot okozni. Ez az édes, aszalt gyümölcsökkel töltött kenyér a középkor óta elmaradhatatlan sütemény Drezda környékén. Az alakja mindig hosszúkás, ovális, hogy így emlékeztessen a pólyába bugyolált Kisjézusra.

Hozzávalók 12 szelethez

👉 20 dkg liszt
👉 10 dkg marcipán
👉 8 dkg aszalt gyümölcs
👉 8 dkg puha vaj
👉 8 dkg aprított mandula
👉 7.5 dkg cukor
👉 2 dkg élesztő
👉 1 tojássárgája
👉 1 evőkanál rum
👉 0.75 dl tej
👉 0.5 narancs reszelt héja
👉 0.5 teáskanál só

A tetejére:
👉 10 dkg porcukor
👉 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg. Adj hozzá egy teáskanál lisztet, egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A rumot enyhén langyosítsd meg, majd öntsd le vele az aszalt gyümölcsöket, és hagyd állni.

A lisztet szitáld át. Add hozzá a cukrot, a sót, a felkockázott, puha vajat, a tojássárgát, az élesztős tejet és a reszelt narancshéjat, és dolgozd össze. Amikor már sima és ruganyos, jöhet hozzá a beáztatott aszalt gyümölcs és a mandula. Ha túlságosan ragacsos lenne, egy kevés lisztet adagolj még hozzá. Formázz belőle gombócot, és letakarva, meleg helyen egy óra alatt keleszd a duplájára.

A megkelt tésztát helyezd egy belisztezett deszkára, és nyújts belőle egy 20x25 centis téglalapot. A közepét a nyújtófa segítségével nyomkodd be, így egy árok keletkezik rajta. A marcipánrudat sodord ki szintén 25 centi hosszúra, és helyezd bele ebbe a mélyedésbe. A tészta alját most hajtsd fel a tetejére, a nyújtófa segítségével szelíden lapogasd ki, hogy a szélei összetapadjanak, majd helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Takard le, és pihentesd további 45 percig.

A sütőt közben melegítsd elő 180 fokra. Told be a másodszor is megkelt tésztát, és süsd 25-30 percig. Közben a vajat olvaszd fel. A kisült stollent még forrón kend meg az olvasztott vaj felével. Szórd meg porcukorral, majd kend meg a vaj másik felével, és ezt is fedd be cukorral. Így sokáig finom szaftos marad.