Napjainkban is sokan használnak a húsételek készítésekor, sütésekor babérlevelet. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon sok előnnyel rendelkezik az egészségünkre nézve, mutatjuk is, melyek ezek.


A babérlevél hosszú múltra tekint vissza. Görögországban és Rómában a becsület és a siker szimbóluma volt. Római és görög olimpikonok, császárok, tudósok, hősök és költők viseltek babérlevelekből készült koszorút.

A babérlevél népszerű fűszer, amelyet gyakran használnak pácoláshoz, pörköltek, halak és töltelékek készítéséhez. A szárított babérlevelet egészben is használhatjuk, amit eltávolítunk az ételből, ha az elkészült. Azonban por formájában is kapható, így is felhasználható sütés és főzés során.

A világ számos táján többféle konyha is használja a babérlevelet. Az Indiai konyha rizsételekben, a Fülöp-szigeteken főleg marhahús készítéséhez. Mexikóban elsősorban levesek és babételek ízesítőjeként használják, az arabok a curryvel készült ételekhez adják, míg a Karibi-szigeteken gyakran grilleznek húsételeket babérlevélágyon.

A babérlevél az egész szervezetben képes a gyulladás csökkentésére, és nagyon hatékony lehet a sebek kezelésében és gyors gyógyulásában is. A babérlevélolajat pedig akkor is használhatjuk például masszázsolajként, ha ízületi gyulladásban szenvedünk, ugyanis nagyon hatékony nemcsak a gyulladás csökkentésében, hanem a fájdalom csillapításában is.

A gyógynövényként is funkcionáló babérlevélnek kiemelkedő az antimikrobiális tulajdonsága, illetve gombaellenes hatással is rendelkezik. A babérlevélből nyert illóolaj is nagyon sikeresen képes elpusztítani a különféle mikroorganizmusokat. Mivel a gyógynövény C-vitaminban is bővelkedik, így képes a bőrt megvédeni az irritációktól és a fertőzésektől.

A babérlevél rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, például C-vitamint, E-vitamint és karotinoidokat, amelyek nemcsak a vér húgysavszintjét csökkentik, hanem a koleszterinszintet is.

A gyógynövény fenolos vegyületei pedig csökkentik a szabad gyökök által okozott oxidatív stressz mértékét, amely sok kárt és betegséget tud okozni.

A babérlevél a gyomor- és bélrendszerre is pozitív hatást gyakorol, ugyanis megkönnyíti az emésztést, csökkenti a hasi fájdalmakat, enyhíti a gyomor- és bélrendszeri fertőzéseket, és nagyon hatékony puffadás, székrekedés és hasmenés esetén is. Ha gyomorpanaszaink vannak vagy irritábilisbél-szindrómában szenvedünk, akkor a babérlevél lehet az egyik legjobb barátunk.

A babérlevélre akkor is számíthatunk, ha a vesék egészségének megőrzése a célunk. Mivel fokozza a vizelet áramlását, így csökkenti a szervezetben a méreganyagok, a toxikus anyagok felhalmozódását. A babérlevél csökkenti a vesekövek kialakulásának esélyeit is. Ezen kívül a felesleges nátriumot is segít kivezetni a szervezetből.

A babérlevél olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek pozitívan hatnak a szív egészségére. Ez nem más, mint a koffeinsav és a rutin. A rutin a kapilláris ereket erősíti, míg a koffeinsav csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét. Ezzel pedig a szív egészsége javul jelentősen.