A hidegebb hónapokban sokan és sokszor küzdenek köhögéssel. Amennyiben nem komoly egészségi problémáról van szó, nyugodtan ki lehet próbálni a természet kincseit is, hiszen nagyon sokat segíthetnek a köhögés csillapításában és megszüntetésében.


A köhögés megszüntetésére az egyik leghatékonyabb módszer, ha mindig hidratáltak maradunk, hiszen a nedves nyálkahártyán nem tudnak a baktériumok megtapadni, így fertőzést és betegséget sem tudnak okozni. A sós vízzel történő gargalizálás egy a mai modern korban is nagyon jól bevált házi praktika. Ez a módszer csökkenti a torokban kialakult gyulladást és irritációt, ami sok esetben oka lehet a köhögésnek is.

A torokgyulladás és így a köhögés ellen is nagyon hatékony, ha forró – elviselhetően forró – folyadékot, mégpedig teát fogyasztunk. A gyógytea mellett a forró leves is nagyon hatékony lehet. Fogyasszunk a lábadozási időszakban forró hús- vagy csontlevest, hiszen a levesben található tápanyagok is segítik a gyors gyógyulásunkat.

Az egyik legnagyszerűbb hagyományos orvosság lehet a meleg tejben elkevert kurkuma, hiszen ez a kombináció nagyszerű antibakteriális hatással rendelkezik. Köhögés esetén még az is nagyon hatékony, ha nemcsak sós vízzel gargalizálunk, hanem ahhoz adunk egy csipetnyi kurkumát is.

A kurkumából remek teát is készíthetünk, majd ezt megízesíthetjük mézzel és citrommal, hiszen ezek az összetevők jelentősen felgyorsítják a gyógyulásunkat. A méz segít az irritált toroknyálkahártyát megnyugtatni.

Száraz köhögés esetén megkönnyebbülést nyújthat a gyömbér. A gyömbért fogyaszthatjuk nyersen, illetve teát is készíthetünk belőle.

A fokhagyma antimikrobiális és köptető hatással rendelkezik. Nemcsak a megfázás megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem a tünetek csökkentésében is, így nagyon hatékonynak mondható a köhögés csillapításában. A fokhagyma nyersen fogyasztva is nagyon hatékony, de nagyon ízletes teát is készíthetünk ebből a gyógynövényből. Forraljunk fel vizet, majd adjunk hozzá ízlés szerint néhány lereszelt fokhagymát. Amikor kissé lehűlt a tea, szűrjük le, majd ízesítsük mézzel és frissen facsart citromlével.

A kakukkfű nagyon hatékony a torok megnyugtatásában. Csökkenti a köhögést, és még fájdalmat is csillapít. Ennek nem más az oka, mint a timol nevű fenolos vegyülete, amely gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatással rendelkezik.

A zsálya is hatékonyan kezeli a torokfájást és a köhögést, hiszen antibakteriális tulajdonságokkal is bír.

Az orvosi pemetefű enyhíti a köhögést, a rekedtséget, és hörghurut esetén is nagyon hatékony.

Egy remek köhögés elleni szirupot is készíthetünk az alábbiak szerint.

Hozzávalók:

• 1 csésze nyers méz,
• 2 evőkanál almaecet,
• 1 dl víz,
• egy kisebb csokor kakukkfű,
• 1 evőkanál reszelt gyömbér,
• ¼ teáskanál őrölt fekete bors.

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a kakukkfüvet. Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. Tegyünk egy üvegbe mézet, adjuk hozzá a kakukkfűteát, alaposan keverjük el. Belekeverhetünk még friss kakukkfüvet is. Adjuk hozzá az almaecetet, a borsot és a reszelt gyömbért. Tároljuk hűtőben. Megelőzésként egy teáskanálnyit fogyasszunk belőle a téli hónapokban.