Ennek a karácsonyi fatörzsnek az alapja csokis piskóta, amelyben habos, mascarponés krém bújik meg.


Minden családnak megvan a maga kedvenc karácsonyi fatörzsreceptje: most egy olyan receptet mutatunk, amely csokis piskótával készül, a töltelék pedig mascarponés, tejszínhabos krém. Hasonló sütit sok helyen készítenek Németországtól Amerikáig: a közös bennük a sütit bevonó krém, amelyre fatörzshöz hasonló mintát rajzolnak.

Hozzávalók 12 szelethez

A piskótához:
👉 15 dkg kristálycukor
👉 10 dkg liszt
👉 7 dkg tejföl
👉 6 dkg vaj
👉 4 dkg kakaópor
👉 4 tojás
👉 1 teáskanál sütőpor
👉 1 teáskanál vaníliakivonat
👉 1 csipet só

A krémhez:
👉 22.5 dkg mascarpone
👉 8.5 dkg porcukor
👉 3 dl habtejszín
👉 1 teáskanál vaníliakivonat

A bevonathoz:
👉 25 dkg étcsoki
👉 2.5 dl habtejszín

Elkészítés:

A tésztához a vajat olvaszd fel. A lisztet, a kakaóport és a sütőport keverd el egy tálban. A tojásokat válaszd szét, a sárgákat keverd ki a cukorral, add hozzá a tejfölt, az olvasztott vajat, a vaníliakivonatot, keverd simára, majd forgasd bele a kakaós lisztet. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. A hab egyharmadát forgasd a kakaós részhez, hogy fellazítsa, majd ezt keverd a maradék tojásfehérjéhez. Egyengesd el a masszát egy sütőpapírral kibélelt nagy tepsiben. 180 fokos sütőben süsd 10-12 percig, amíg a beleszúrt villára nem ragad rá a tészta. A kisült piskótát emeld ki a tepsiből, hosszában, még melegen tekerd fel, és így hagyd kihűlni.

Amíg a tészta hűl, készítsd el a tölteléket. A jól behűtött tejszínt verd fel. Amikor már habos, add hozzá először a cukrot és a vaníliakivonatot, ezekkel is keverd egy-két percig, majd forgasd hozzá a mascarponét. A piskótát tekerd le, kend meg a krémmel, majd újra csavard fel, immár a sütőpapír nélkül. Csomagold szorosan alufóliába, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.

A bevonathoz forrald fel a tejszínt. Tördeld bele a csokit, keverd simára, várd meg, amíg legalább szoba-hőmérsékletűre hűl, utána kend meg a süti minden oldalát. Villával rajzolj bele mintákat. Tálalásig tartsd a hűtőben.