Aki fogyni szeretne, ne egyen szénhidrátot? Aki sportol, az mindegy, hogy mit eszik? Összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb fogyókúrás tévhitet! Olvasd el őket még most! 

Az újságokban, interneten található fogyókúrás tanácsok és divatdiéták rengetegében egyáltalán nem könnyű kiigazodni. Egy laikus fogyni vágyó nem tudhatja, hogy amit olvas, az tudományosan megalapozott és naprakész tény-e, vagy pedig idejétmúlt, tévesen berögzült jó tanács, talán még nagyanyáink idejéből. Ezért határoztuk el, hogy összegyűjtjük a 10 leggyakoribb fogyókúrás tévhitet, és rendet teszünk a fejekben.

1. TÉVHIT: A szénhidrátok hizlalnak

TÉNY: A szervezetünk számára a szénhidrátok jelentik a legjobb energiaforrást. A szénhidrátok önmagukban nem hizlalnak és nem kell őket teljesen kiiktatnod az étrendedből a fogyás érdekében. Kétféle szénhidrát létezik: egyszerű (cukrok) és komplex (keményítők és rostok). A komplex szénhidrátokban gazdag ételek, mint a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák ellátják a szervezetet rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Az egyszerű szénhidrátokat tartalmazó chipsek, sütemények, cukrozott édességek és üdítőitalok viszont sok kalóriát és kevés tápanyagot biztosítanak.

A plusz kilók az extra kalóriabevitel hatására szaladnak fel, nem pedig a szénhidrátoktól, ezért egy egészséges fogyókúrás étrendnek része kell, hogy legyen a barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta, a zöldségek, gyümölcsök és egyéb komplex szénhidrát-források.

2. TÉVHIT: Az étkezések kihagyása segít a fogyásban

TÉNY: Egy étkezés kihagyása csak éhesebbé tesz minket, amitől hajlamosak vagyunk a következő étkezéskor még többet enni, mint normális esetben tennénk. Kutatások igazolták, hogy akik egy kiadós, tápláló reggelivel kezdik a napot, sokkal egészségesebbek, mint azok, akik kihagyják a reggeli étkezést.

3. TÉVHIT: Ha késő éjszaka eszel, attól hízol

TÉNY: Garantált, hogy te is hallottad, olvastad már valahol ezt a szabályt: ne egyél este 6 (vagy 8) után, mert azzal keresztbe teszel a fogyókúrádnak! A valóságban teljesen mindegy, hogy mikor eszel, a lényeg, hogy összesen mennyi kalóriát viszel be és égetsz el egy nap. Nem számít, hogy kora reggel vagy késő este eszel, a tested az extra kalóriákat így is-úgy is zsírrá alakítja át. Természetesen a minőségi alvás érdekében érdemes az esti órákban már csak kisebb adagot fogyasztani, és lehetőleg valamilyen könnyen emészthető ételt.

4. TÉVHIT: A súlyzós edzés nem fogyaszt, csak „nagy darab” leszel tőle

TÉNY: Ez elsősorban a hölgyek félelme, miszerint a súlyzós edzéstől megvastagodnak, túlzottan izmossá és nagy darabbá válnak. Emiatt a nők többsége a mai napig rettegve pillant csak a súlyzókra. Az igazság az, hogy a súlyzós edzés kiváló mozgásforma egy fogyni vágyó számára – nemtől függetlenül. Felgyorsítja az anyagcserét, izmot épít, megerősíti a csontokat, ízületeket, inakat, illetve általánosan ellenállóbbá teszi a szervezetet. Legalább hetente 2 alkalommal ajánlott egy felnőtt számára közepes intenzitású súlyzós edzést végezni. Ahhoz, hogy valaki testépítőnek nézzen ki, ettől jóval többre van szüksége (nem beszélve az étrendről és táplálékkiegészítőkről).

5. TÉVHIT: Ha edzel, akkor azt eszel, amit akarsz

TÉNY: Való igaz, hogy a rendszeresen sportoló embereknek több energiára van szükségük, ám 10-ből 9 ember hajlamos túlértékelni a testmozgás kalóriaégető erejét. Egy szelet csokitorta például annyi kalóriát tartalmaz, aminek elégetéséhez kb. 45 percet kell futnod (közepes tempóban). Ráadásul a sport sosem jelenthet kibúvót az egészséges táplálkozás alól: a kiegyensúlyozott, vitaminokban és tápanyagokban gazdag étrend nem csak a hatékony fogyáshoz, de a hosszú és boldog élethez is nélkülözhetetlen.

6. TÉVHIT: Minden nap 1 órát vagy többet kell edzeni

TÉNY: A szakértők ajánlása alapján legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású testmozgásra van szükségünk az egészséges életmód részeként. A felesleges kilóktól való megszabadulás egyik kulcsa az, hogy kis változtatásokat eszközöljünk, amelyek aztán a napi/heti rutin részévé válnak. A heti 150 perc mozgás feloszthatod napi 30 percre, sőt, az is elég, ha egyszerre csak 10 percet mozogsz, minden nap 3 alkalommal. Ilyenkor ajánlott magas intenzitású intervallum edzéseket végezni.

7. TÉVHIT: A zsír rossz, és kész


TÉNY: Szerencsére ma már kevesebbszer látni azt, hogy a zsírt feltétel nélkül démonizálnák, régen azonban szinte mindenki úgy gondolta, hogy ami zsír, az csakis rossz lehet. 1 gramm zsírban 9 kalória van, ami valóban relatíve sok a fehérje és szénhidrát 4 kalóriája mellett – ugyanakkor nem minden zsír egyforma. A telített zsírsavak fogyasztását mindenképpen limitálni kell, a telítetlen zsírsavak (pl. olívaolaj) viszont elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez. Szakértők szerint a teljes kalóriabevitel 20-35%-a kell, hogy zsírból származzon, ebből a telített zsírsavak optimális aránya maximum 10%, a transzzsírok mennyisége pedig 1% alatt.

8. TÉVHIT: Az egészséges étkezés drága

TÉNY: Gyakori kifogás, hogy egészségesebben táplálkozni sokkal több pénzbe kerül, pedig ennek a kijelentésnek semmi alapja nincs. Tudatos vásárlással ugyanolyan, vagy akár még alacsonyabb költségből is megoldható az egészséges étkezés. Készételek helyett inkább főzz otthon – ez ugyan több időt és energiát igényel, de hidd el, hogy megéri! Friss zöldség és gyümölcs helyett néha nyugodtan vásárolj fagyasztottat, ezzel időt spórolhatsz, de ugyanannyi tápanyaghoz jutsz. Ami pedig egyáltalán nem utolsó szempont: ha egészségesen eszel, akkor hosszútávon rengeteg, gyógyszerre és orvosokra fordított költségtől kíméled meg magad!

9. TÉVHIT: A felülésektől lesz kockás a has

TÉNY: A felüléseket ezrével is végezheti valaki, ha az étrendje nincs rendben, akkor bizony sosem lesz kockás a hasa. Ezért is szokás mondani, hogy a kockás has a konyhában „készül”, nem pedig az edzőteremben. A felülés, vagy inkább az annál is hatékonyabb hasprés egy remek hasizom gyakorlat: a törzs izmait kiválóan megerősíti. Ám mivel lokális, azaz helyi zsírégetés nem létezik, ezért szimplán egy izom edzésével az azt fedő zsírréteg még nem fog eltűnni.

10. TÉVHIT: A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásától lehetetlen hízni

TÉNY: Ahogyan már említettük, hízni attól lehet, ha több kalóriát viszünk be, mint amit elégetünk. A gyümölcsök és zöldségek nagyon egészségesek, de kalóriát attól még tartalmaznak, ez pedig azt jelenti, hogy még ezek fogyasztását is túlzásba lehet vinni. A gyümölcsökkel különösen érdemes vigyázni, hiszen némelyiknek nagyon magas a cukortartalma. Korábban már írtunk arról, hogy milyen gyümölcsök segítik a fogyást. Természetesen nem gyakori eset, hogy valaki túl sok zöldséget és gyümölcsöt eszik és ettől hízik el, de azért mindenképp érdemes figyelni arra, hogy miből mennyi kerül a tányérodra.