A keto diéta az egyik leghatékonyabb módja a fogyásnak, de az elmúlt időszakban rengeteg kritika érte, ezért a szakemberek egy kicsit módosítottak rajta. Íme a legfontosabb változások. 

A keto diéta diadal­menete az elmúlt évek­ben megbicsaklott: egyre több táplálkozási szakértő gondolja úgy, hogy a hagyományos keto étrend túlságosan korlátozza a szénhidrátok és a rostok bevitelét, miközben nagyon magas az állati eredetű élelmiszerek – köztük a vörös húsok – bevitele. Ezek túlzott fogyasztását a gyulladásos folyamatok megerősödésével és számos más egészségügyi kockázat növekedésével hozták összefüggésbe. A keto 2.0 enyhíti ezeket a korlátozásokat. A diéta több összetett szénhidrát fogyasztását teszi lehetővé, és előnyben részesíti az egészségesebb, növényi eredetű zsírokat- írja a Hot magazin.

MÓDOSULT ARÁNYOK

A hagyományos keto diétában a kalória 75-90 százaléka zsírból, körülbelül 5 százaléka szénhidrátból, a fennmaradó százalék pedig fehérjéből származik. (Számoljunk utána: egy 1600 kalóriás diéta esetén ez azt jelenti, hogy 80 kalória lehet szénhidrátból, ami mindössze 20 gramm!) Ezek a szigorú szabályok arra kényszerítik a diétázókat, hogy lemondjanak a gyümölcsökről, a teljes kiőrlésű gabonákról és az egészséges, magasabb szénhidráttartalmú zöldségekről, és inkább szénhidrát- és rostmentes élelmiszereket fogyasszanak.

A keto 2.0-ban az arányok a következőképpen módosulnak: 50 százalék zsír, 20 százalék szénhidrát és 30 százalék fehérje. (Ugyanazon 1600 kalóriás diétánál 320 kalória lehet szénhidrátból, vagyis 80 gramm.)

AZ ENYHÍTÉS

Bár összességében továbbra is korlátozó jellegű, mégis megengedőbb, hiszen számos növényi alapú élelmiszert tartalmaz, például friss gyümölcsöt, zabot és lencsét. Ami a zsírt illeti: az 50 százalékával a keto 2.0 még mindig elég magas zsírtartalmú ahhoz, hogy elősegítse a teltségérzetet, és késleltesse az éhségérzet kialakulását, ami segít megelőzni a túlevést. A keto 2.0 előnyben részesíti a soványabb fehérjeforrásokat, például a halat a steak helyett. A legfontosabb mégis talán az, hogy a növényi eredetű élelmiszerek és rostok nagyobb aránya jobban támogatja a jótékony mikrobák szaporodását a bélben, ami gyulladáscsökkentő, immunerősítő és hangulatjavító hatású.

MINTAÉTRAEND:

Reggeli: Bogyósgyümölcsös turmix kókusztejjel
Ebéd: Spenót mogyoróhagymával és tökmaggal
Uzsonna: Banános chia puding
Vacsora: Sült portobello gomba kesudiós ricottával

Áztasson fél csésze kesudiót forró vízbe 10 percre. Csepegtesse le, tegye turmixgépbe 2 evőkanálnyi vízzel, 1 gerezd fokhagymával, csipetnyi sóval és borssal. Keverje krémesre. Adjon hozzá 1 csésze ricottát, friss bazsalikomot, kevés citromlevet. Kaparja ki 4 portobello gomba belsejét, és helyezze a gombákat a sütőlapra. Töltse meg a kesudiós keverékkel a gombafejeket, kenje át olívaolajjal, és süsse meg 220 fokon 10 perc alatt.