Ha kedvet kaptál az edzéshez, és nagy túlsúllyal bírsz, próbáld ki az alábbi izometrikus gyakorlatokat!


Az izometrikus gyakorlatok olyan, hosszan kitartott, statikus pózok, melyek során az izmok a mozdulatlanságot megőrizve a maximális megfeszülésre koncentrálnak. Idetartozik a nagy népszerűségnek örvendő plank, de a hídállás vagy a mérlegállás is.

Az izometrikus gyakorlatok tökéletes megoldást nyújtanak azok számára, akik nagy túlsúllyal küzdenek, és szeretnének megszabadulni tőle, mivel a gyakorlatok többsége nem igényel nagy fizikai igénybevételt, nem terheli az ízületeket, sem pedig a keringést.

Az izometrikus gyakorlatok során az ember főleg olyan izmokat dolgoztat, melyek támasztják a testet, támogatják az ízületek munkáját és feszesítenek. Az alábbi gyakorlatokat tartsd ki 30 másodpercig, pár hét elteltével emeld az időt 60 másodpercre, és érezd, ahogy dogoznak a hátizmok, a hasizom, a végtagok izmai és a fenékizom.

Levezetésképp támaszd meg magad kobrapózban és tartsd meg magad. Ez a póz a tartásjavításhoz is nagyban hozzájárul.

A plank hátsó támaszban nevű gyakorlat többek közt a lábizmokat, a popsit és az ülőmunkában rendre megfájduló vállízületet, lapocka közötti területet erősíti. A két tenyér legyen befelé fordulva, egymással párhuzamosan, a lábak pedig kinyújtva.

Még hatékonyabbá teheted az izometrikus gyakorlatot, ha megtámasztod magad egy fitlabdán. A labda billegése miatt még intenzívebben kell használnod az izmaidat a statikus póz megtartása érdekében.

Egyik lábad emeld a levegőbe, majd óvatosan dőlj előre, ameddig a pocakod engedi és nem húz le. A hátad legyen egyenes, a kezeket pedig nyújtsd előre.

Helyezkedj el úgy a falnál, mintha csak egy láthatatlan székre ülnél. A hátad simuljon a falhoz, az egyik lábad nyújtsd egyenesen előre. Tartsd ki a pózt 20-30 másodpercig.

Maradj az előző pózban, azzal a különbséggel, hogy az egyik lábadat hajtsd be, a törzsed fordítsd ki és az egyik kezed emeld a fejed fölé kinyújtva.

A plankot végezheted oldalra is. Ügyelj rá, hogy a tested - fejtől a lábfejig - egy egyenes mentén helyezkedjen el, a könyök a váll alatt legyen, ne essen be a csípőd. Ez a gyakorlat remekül erősíti a ferde hasizmokat.

Helyezkedj el plankpozícióba, az alkaroddal támaszd meg magad, miközben az egyik lábadat a magasba emeled. Tartsd ki a pózt 30 másodpercig, majd cserélj lábat.