Nagy túlsúlynál ez a legjobb zsírégető edzés: 8 izometrikus gyakorlat, ami kíméli az ízületeket


Ha kedvet kaptál az edzéshez, és nagy túlsúllyal bírsz, próbáld ki az alábbi izometrikus gyakorlatokat!


Az izometrikus gyakorlatok olyan, hosszan kitartott, statikus pózok, melyek során az izmok a mozdulatlanságot megőrizve a maximális megfeszülésre koncentrálnak. Idetartozik a nagy népszerűségnek örvendő plank, de a hídállás vagy a mérlegállás is.

Az izometrikus gyakorlatok tökéletes megoldást nyújtanak azok számára, akik nagy túlsúllyal küzdenek, és szeretnének megszabadulni tőle, mivel a gyakorlatok többsége nem igényel nagy fizikai igénybevételt, nem terheli az ízületeket, sem pedig a keringést.

Az izometrikus gyakorlatok során az ember főleg olyan izmokat dolgoztat, melyek támasztják a testet, támogatják az ízületek munkáját és feszesítenek. Az alábbi gyakorlatokat tartsd ki 30 másodpercig, pár hét elteltével emeld az időt 60 másodpercre, és érezd, ahogy dogoznak a hátizmok, a hasizom, a végtagok izmai és a fenékizom.

Levezetésképp támaszd meg magad kobrapózban és tartsd meg magad. Ez a póz a tartásjavításhoz is nagyban hozzájárul.

A plank hátsó támaszban nevű gyakorlat többek közt a lábizmokat, a popsit és az ülőmunkában rendre megfájduló vállízületet, lapocka közötti területet erősíti. A két tenyér legyen befelé fordulva, egymással párhuzamosan, a lábak pedig kinyújtva.

Még hatékonyabbá teheted az izometrikus gyakorlatot, ha megtámasztod magad egy fitlabdán. A labda billegése miatt még intenzívebben kell használnod az izmaidat a statikus póz megtartása érdekében.

Egyik lábad emeld a levegőbe, majd óvatosan dőlj előre, ameddig a pocakod engedi és nem húz le. A hátad legyen egyenes, a kezeket pedig nyújtsd előre.

Helyezkedj el úgy a falnál, mintha csak egy láthatatlan székre ülnél. A hátad simuljon a falhoz, az egyik lábad nyújtsd egyenesen előre. Tartsd ki a pózt 20-30 másodpercig.

Maradj az előző pózban, azzal a különbséggel, hogy az egyik lábadat hajtsd be, a törzsed fordítsd ki és az egyik kezed emeld a fejed fölé kinyújtva.

A plankot végezheted oldalra is. Ügyelj rá, hogy a tested - fejtől a lábfejig - egy egyenes mentén helyezkedjen el, a könyök a váll alatt legyen, ne essen be a csípőd. Ez a gyakorlat remekül erősíti a ferde hasizmokat.

Helyezkedj el plankpozícióba, az alkaroddal támaszd meg magad, miközben az egyik lábadat a magasba emeled. Tartsd ki a pózt 30 másodpercig, majd cserélj lábat.