A HIIT-gyakorlatokkal felturbózhatod a zsírégetést.


A HIIT, azaz High Intensity Interval Training - magyarul magas intenzitású intervallumedzés a szakemberek szerint az egyik leghatásosabb zsírégető edzésforma, hiszen rövid idő alatt elképesztő mennyiségű kalóriát képes elégetni. Míg egy 65 kilogramm súlyú nő 60 perc intenzív futással nagyjából 600 kalóriát éget el, addig heti háromszori 20-30 perces intenzív intervallumedzéssel 25-30%-kal többet.

Sikeressége abban rejlik, hogy a rövid ideig tartó, intenzív gyakorlatokat hosszabb pihenőszakaszok követik, a zsírégetés pedig ebben az időintervallumban sem áll le. Az intenzív gyakorlatok révén a pulzusszám azonnal emelkedik, de az intenzív mozgásforma növeli az edzés utáni oxigénfogyasztást is, amelynek révén az edzés utáni órákban is pörög majd az anyagcsere.

A HIIT-gyakorlatok kezdőknek nem ajánlottak, jó erőnlét és közepes állóképesség kell hozzájuk. Az alábbi mozgássort végezd 30 másodpercig, majd iktass be 10 másodperces pihenőidőt minden szakasz után. Öt sorozatot végezz belőlük heti három alkalommal!

A hegymászógyakorlat erősíti a hasüreget körülvevő izomcsoportokat, az úgynevezett core izmokat. Végezz dinamikus, váltott lábfelhúzásokat 30 másodpercen keresztül, majd pihenj!

Fogj a kezedbe egy kettlebellt vagy egy kétliteres ásványvizes palackot, és végezz kitöréseket törzsfordítással! Kitörésnél a combod és a lábszárad 90 fokos szögben legyen egymáshoz képest!

Fogj a kezedbe két súlyzót vagy két palackot, tartsd feszesen mindkét karod, majd végezz gyors, bokszoló mozdulatokat!

Köztudott, hogy a plank a test minden porcikáját megdolgoztatja, de még hatásosabb, ha egy kettlebellen vagy valamilyen emelvényen tartod meg magad. Tartsd ki a pozíciót 30 másodpercig!

A belső combok intenzívebb formálásához használhatsz minibandet, de enélkül is végigcsinálhatod a gyakorlatot. Helyezkedj el a talajon, mindkét lábfejed érjen egymáshoz, majd végezz dinamikus tárogatómozdulatokat!

Maradj a talajon, majd érintsd meg a könyököddel az ellentétes lábadat! Jobban feszül a comb- és fenékizom, ha a lábfejedre minibandet erősítesz.

Támaszd meg magad a két kezeden úgy, hogy a popsid nem ér le a földig, majd a bal kezeddel tempósan érintsd meg a kinyújtott jobb lábad, és fordítva!

Helyezkedj el a talajon, nyújtsd ki mindkét lábad oldalra, párhuzamosan egymás mellett, majd válts oldalt! A hasizmok remekül dolgoznak a gyakorlat elvégzése során.